Kurkuma to przyprawa. Korzeń kurkumy po przekrojeniu jest pomarańczowy jak marchewka. W naszej części świata brzmi egzotycznie, ale w krajach gorących jest powszechna jak sól i pieprz. Ze względu na piękny żółty kolor, jaki nadaje potrawom nazywa się go też szafranem dla tych, którzy nie mają zamiaru zrujnować się żeby kupić oryginał. Jednym słowem „szafran dla ubogich”.

Za co cenimy kurkumę?

W medycynie dalekiego wschodu kurkuma jest bardzo ceniona za swoje właściwości bakterio i grzybobójcze co jest ogromnie ważne w temperaturach na tej szerokości geograficznej. Dodatkowo jest skuteczna w zwalczaniu chronicznych stanów zapalnych. Szczególne osiągnięcia notuje się w leczeniu stawów i chorych jelit. Do tego ma właściwości przeciw zakrzepowe, a więc zawał nie groźny tym, którzy lubią kurkumę.

Jak używać kurkumy?

I to wszystko bardzo pięknie, ale jest jeden minus – kurkumina, aktywny składnik kurkumy, który robi tyle dobrego, kiepsko się wchłania w organiźmie, chyba że:

  • Będziemy ją jeść w towarzystwie pieprzu, albowiem pieprz zawiera naturalną substancję, która zwiększa wchłanianie kurkuminy o 2000%. Bez pieprzu kurkuma po prostu przez nas przewędruje z góry na dół, nie wchłaniając się.
  • A oprócz pieprzu w daniu będzie obecny jeszcze tłuszcz, bo kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach. To nie musi być od razu rosół, wystarczy pełno tłusty jogurt.

ALBO

  • Użyjemy kurkumy fermentowanej, której zrobienie jest dużo szybsze i mniej skomplikowane niż ugotowanie dobrego barszczu (no, chyba, że ktoś jedzie na gotowcach z torebek) i tu polecam PRZEPIS na kurkumę fermentowaną.

Jak kurkuma pomaga w odchudzaniu?

Metabolizm tłuszczy – kurkumina pomaga wątrobie, która oprócz bardzo wielu funkcji w naszym organizmie ma jedno szczególnie ważne zadanie, przerobienie tłuszczy na energię. Oznacza to, że jeśli nasza wątroba pracuje jak należy wtedy tłuszcze będą pięknie zagospodarowane tam gdzie są niezbędne, zamiast odłożone na boczkach.

Poprawa trawienia – naukowcy donoszą, że kurkumina ma szczególnie dobry wpływ na tłuszczyk brzuszny. Regularny dodatek do diety w postaci kurkuminy hamuje rozrost tkanek tłuszczowych w tym obszarze. Jeśli do tego macie wzdęcia po niemal wszystkim co zjecie, to kolejna przyczyna, dla której warto włączyć do diety kurkumę.

Nikt nie schudnie 10 kilo, jeśli zacznie dodawać kurkumę do gulaszu i to będzie jedyna zmiana w diecie. Kurkumina nie odchudza, tylko wspomaga odchudzanie. Jej włączenie do diety traktujmy jako kolejny zdrowy nawyk, który wraz z innymi sprawi, że będziemy czuć się lepiej i podkręcimy metabolizm.

Jak gotować z kurkumą?

  • Dodawać do rosołu. Można dorzucić kilka plasterków korzenia lub ½ łyżeczki proszku.
  • Dodawać do dań mięsnych, typu gulaszowego, z sosikiem.
  • Do past jajecznych, rybnych i innych kanapkowych dodać 1/3 łyżeczki kurkumy fermentowanej.
  • Dodawać do herbaty wraz z laską cynamonu i pieprzem. Taka pasta świetnie sprawdza się też jako dodatek do śniadaniowych koktajli. Wystarczy 1/3 łyżeczki.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.