Makaron gryczan z pesto bazyliowo-pietruszkowym to propozycja na letni obiad lub lekką kolację. Do tego polecam kefir lub jogurt typu skyr.
Makaron gryczany (soba noodles) to specjalność japońska, chociaż ten przepis to akurat tylko mój pomysł. Makaron, który jest w 100% zrobiony z mąki gryczanej to ‘juwari soba’. Najczęściej spotykany makaron gryczany to mieszanka mąki pszennej i mąki gryczanej. Im więcej gryczanej, tym ciemniejszy makaron. Jeśli ktoś unika glutenu to koniecznie sprawdzajcie etykiety właśnie ze względu na zawartość mąki pszennej, mimo nazwy ‘makaron gryczany’.
Zalety makaronu gryczanego
Bo jest zdrowszy od białego i ciągle smaczny!
- W gryce jest lizyna, aminokwas niezbędny, który musimy ją dostaczać z pozywieniem. Najlepszym jej źródłem są produkty zwierzęce. Dlatego gryka jest taka ważna w diecie wegan, którzy nie jedzą również jajek i mleka. Lizyna jest w naszych mięśniach, ścięgnach i kościach. Niezbędna do produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. Ważna przy produkcji kolagenu i w procesie wchłaniania wapnia.
- Dodatek gryki obniża kaloryczność makaronu oraz poprawia jego indeks glikemiczny.
- Makaron gryczany nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi, szczególnie skomponowany z warzywami jak w poniższym przepisie.
Makaron gryczany pasuje mi z dodatkami nie-pomidorowymi. Pomidory zarezerwonane są dla włoskiej klasyki.
Zielone pesto to jeden z moich ulubionych dodatków. Bardzo polecam, szcególnie zimą, korzystanie z mrożonej siekanej zieleniy. Firma Frosta ma takie zgrabne mrożonki. Nie ma mycia i siekania, sprzątania odpadków i mycia deski. Niezmiennie korzystam z tego przepisu na pesto, podmieniając jedynie zielone składniki.
Brokuł świetnie komponuje się z pesto i nadaje słodyczy gryczanemu spaghetti. Ja po prostu lubię brokuły, więc cieszę się, że mogę je gdzieś wcisnąć.
Makaron gryczany z pesto pietruszkowo – bazyliowym i brokułem
Przepis na 1 porcję
- 100 g. makaronu gryczanego
- pesto pietruszkowo – bazyliowe na postawie tego przepisu
- różyczki brokułu
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z istrukcją na opakowaniu. Zwykle ok. 7 minut.
- Pod koniec gotowania (ok. 3 minut przed końcem) wrzucić do wody z makaronem brokuła.
- Przed odcedzeniem odlać 4-5 łyżek wody.
- Makaron z brokułami wymieszać z 1 łyżką pesto i wodą z gotowania.
Smacznego