Wszystko co lubię. Kapustę mamy już chrupiąca i soczysta. Makaron, kto nie lubi makaronu? Feta i oliwki nie kojarzą się z makaronem, a już na pewno nie z kapustą. A jednak wszystko razem prowadzi do bardzo udanego smaku. Słona feta bardzo pięknie przegryza się z naszą słodkawą kapustą.
Pamiętajcie koniecznie! o dolaniu wody gotowania (jest w przepisie) bo całość wyjdzie zbyt sucha. I jeszcze dodam, że ten makaron trzeba zrobić, podać i od razu usiąść o jedzenia. Żadnego “zaraz przyjdę”.
Jadłam w upalnie popołudnie i cieszyłam się, że nie trzeba się bardzo wysilić, żeby smacznie zjeść. I Wam bardzo polecam. Będzie pani zadowolona 😊
Makaron z kapustą, fetą i oliwkami
Porcja na 3 osoby
- 210 g makaron tagiatelle lub linguine
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- biała kapusta – ilość wielkości dłoni (1/4 niedużej główki)
- oliwki czarne lub kalamata, albo mix – 2-4 łyżki
- papryczka chili lub ½ łyżeczki płatków chili
- 1 cytryna
- 200 g fety
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy zachowując ok. ½ szklanki wody z gotowania makaronu.
- Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy mieszając ok. 4 minut aż kapusta zacznie mięknąc. Wtedy dorzucamy pokrojony czosnek oraz chili i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
- Odstawiamy patelnię zognia, wrzucamy makaron i kilka łyżek wody z gotowania. Dodajemy trochę soku z cytryny. Z tym zalecam ostrożność. Róbcie to stopniowo i próbujcie. Nie każdemu przypadnie do gustu mocno cytrynowy smak. Ja dodaję sok cytrynowy już na talerzu, bo u mnie przy stole są różne gusta i nie każdemu pasuje tutaj cytryna.
- Dodajemy oliwki i mieszamy.
- Rozkładamy na talerze, posypujemy fetą i startą skórką cytrynową. Do zjedzenia od razu. Smacznego
Zaskakująco smaczne!