Pyszne, mocno przyprawione, pieczone migdały, które świetnie się sprawdzą na imprezie lub podczas wciągającego serialu.
Są również bardzo dobrym pomysłem na zdrowszą przekąskę w pracy. Warto jedynie wziąć pod uwagę, że ilość podana w przepisie nie jest porcją na jeden dzień. Do pracy zatem polecam nie cały słoik, ale małe pudełeczko.
Migdały na ostro
- 400 g migdałów ze skórą
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej lub z płatkach
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanych liści limetki kafir lub rozmarynu
- 3 łyżeczki płatków chilli
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (lub wędzonej jesli lubisz)
- 1 łyżeczka chilli w proszku
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200oC .
Wymieszaj razem posiekane liście limetki/rozmarynu, płatki chilli, słodką paprykę i chilli w proszku. Będą czekać aż migdały się upieką.
Przygotuj dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż na niej równo migdały. Skrop je całą oliwą i posyp solą. Piecz 8 minut, przewracają i mieszając w tym czasie kilka razy. Kiedy pojedyncze migdały zaczną pękać, należy je wyjąć z piekarnika, nawet jeśli nie minął jeszcze przepisowy czas. Podczas przewracania, próbuj je, aby uniknąć przypalenia. Od razu zdejmij z blachy.
Jeszcze gorące posyp zmieszanymi przyprawami i zostaw do całkowitego wystygnięcia na blasze ustawionej na kratce do studzenia. Chodzi o to, żeby stygło również od dołu.
Migdały na ostro można przechowywać w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia.
Przepis z moimi niewielkimi zmianami z książki Katie Quinn Davies What Katie Ate, Weekend Katie