Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą to jedna z najpyszniejszych, jesiennych zup. PWcześniejsze upieczenie warzyw daje smak i aromat jakiego nie da się podrobić, to kluczowy krok w przepisie.

Jest świetnie przyprawiona, lekko ostra. Ostry smak wspaniale się uzupełnia z pomidorową – paprykową słodyczą. Soczewica agęszcza, a jednocześnie wzbogaca o białko roślinne. Ciecierzyca, którą dodaje się na koniec urozmaica teksturę jedzenia i oczywiście wpada dodatkowe źródło roślinnego białka. Białko jest szalenie ważne w diecie kobiet po 40ce, warto szukać różnych jego źródeł w codziennej diecie.

Do tej zupy używamy 7 rodzajów roślin co sprawai, że jest tu mnóstwo dżywczego bogactwa. Warto ją zrobić na zapas, nadaje się do mrożenia. Ilość pomidorów i papryki warto sobie dobrać dodolnie. Czasami mam wiecej pomidroów czasami króluje papryka. To samo z przyprawami, ja lubię dosypać więcej wędzonej papryki.

Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą

Porcja na 5-6 osób

  • ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 -6 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka ostrego sosu z chilli (można zamiast tego dodać 2 papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki płatków chilli))
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (ja użyłam lekkiego drobiowego wywaru)
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy, suchej
  • 1 puszka ciecierzycy (można dać i dwie, wtedy będzie bardziej potrawka niż zupa) – oczywiście mozesz również samodzielnie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż przekrojone na pół pomidory i oczyszczoną paprykę. Pomidory skórką do dołu, paprykę skórką do góry. Piecz ok. 30-35 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia. Z papryki zdejmij skórkę. Pomidory zostawiamy ze skórą, to ich najcenniejsza część.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, na średnim ogniu. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż do momentu aż będzie miękka. Dodaj pokrojony czosnek i smaż mieszając ok. 1 minuty.
  3. Dodaj pokrojonego w kosteczkę selera naciowego i papryczkę chilli i smaż mieszając ok. 3-4 minut.
  4. Dodaj kumin, kolendrę i wędzoną paprykę, wymieszaj i smaż 30 sekund.
  5. Dodaj pieczone pomidory i paprykę. Wymieszaj i smaż ok. 2 minut.
  6. Wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Gotuj 5 minut na średnim ogniu.
  7. Zdejmij z ognia i ręcznym blenderem zmiksuj warzywa na bardzo gładko lub tylko tyle aby nie było dużych części.
  8. Postaw z powrotem na kuchenkę i zagotuj. Dodaj soczewicę i na małym ogniu gotuj ją pod przykryciem 12 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę z puszki (wcześniej odsączoną i przepłukaną na sitku), podgrzej około minuty i podawaj.
  9. Udekoruj pietruszką, bazylią lub świeżym tymiankiem.

Smacznego

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.