Zupa soczewicowa z pomidorami to gęsta potrawka. Gotuję ją bardzo często, bo jest świetną bazą do najróżniejszych dodatków. To świetny pomysł, aby w diecie po 40ce bardzo szybko przygotować wartościowy posiłek.

Można ją ugotować w większej ilości i zamrozić na później.

Jeśli macie ochotę na lekki obiad czy kolację do zupy soczewicowej z pomidorami wystarczy pod koniec gotowania (2-3 minuty max.) wrzucić:

  • Posiekane brokuły (u mnie na zdjęciu chińskie brokuły z długimi łodygami i sporą ilością liści). Brokuły jadam kilka razy w tygodniu ze względu na premenopauzę, dbam o swoje estrogeny, dlatego szukam smakowitych sposobów na brokuły. W tym zestawieniu jest pysznie.
  • Posiekany szpinak lub jarmuż (pokrojony jarmuż dobrze jest sparzyć wcześniej wrzątkiem), nadają się też liście buraka i botwinki.
  • Świetnie się sprawdzi łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego – najlepiej nałożyć pesto na wierzch zupy, nie należy mieszać tylko podjadać zahaczając co jakiś czas łyżką o zielone pesto.
  • Rukola z miętą – można je posiekać (nie gotować) i posypać nimi szczodrze zupę.

Jeśli chcecie skomponować bardziej obfity posiłek, bogaty w białko (bardzo polecam dbanie o białko po 40ce, w premenopauzie), wtedy polecam:

  • Dodaj do zupy krewetki, kawałek ryby (każda się nadaje). Porcja dla kobiety to ilość wielkości wnętrza dłoni. Gotowanie w ten sposób krewetek czy ryby jest bardzo zdrowe. Na to szczodra łyżka natki pietruszki lub kolendry.
  • Tofu – to dla wege miłośników, ale nie tylko. Często dodaję tofu do tej zupy, kiedy planuję danie wegańskie.
  • Feta (prawdziwa feta, a nie ser „typu feta”) jest świetnym dodatkiem białka. Trzeba ją pokruszyć na talerzu, nie gotować. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z brokułem.
  • Jogurt grecki – można go doprawić solą i pieprzem, wkroić świeżego ogórka, posypać koperkiem i mamy świetny dodatek białkowy. Jogurt zajadamy łyżką obok zupy, nie wlewamy go do talerza.

To danie jest przykładem łatwego, ale świetnie zbilansowanego dania. Jest dużo warzyw, zdrowe tłuszcze i białko. Wartościowe jedzenie wcale nie jest wymagające.

Zupa soczewicowa z pomidorami – idealna baza do wszystkiego

3 porcje

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • gałązka liści curry – opcjonalne, ale warto
  • sól, pieprz

Dodatki: brokuły, szpinak, jarmuż, feta, krewetki, dowolna ryba, tofu, kolendra, natka pietruszki.

  1. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Soczewicę przepłukać na sitku.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając ok. 3 minut. Dorzucić czosnek, smażyć ok. 1 minuty. Dodać wszystkie przyprawy oraz liście curry.
  3. Dodać pomidory, wymieszać i smażyć 5 minut. Dorzucić soczewicę, wymieszać i wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut, aż soczewica ładnie się rozpadnie. Doprawić solą i pieprzem w razie konieczności (pamiętajcie, że buliony z kostki są słone więc lepiej spróbować potrawki przed jej doprawieniem solą).

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.