Risotto bez ryżu, za to z pełnoziarnistą kaszą orkiszową – orkiszotto. Jest cudowne wyraziste i o wiele bogatsze odżywczo od tradycyjnego. Genialnie pasuje do szparagów i pieczarek. A do tego oczywiście król risotta – parmezan.

Orkiszotto robi się tak samo jak risotto, to znaczy na jednej patelni, za to o wiele krócej, co jest dla mnie kolejną zaletą. Dobre, szybkie i pyszne. Nie można narzekać.

Podlewam je swoim weekendowym, drobiowym bulionem. Zawsze nastawiam wielki gar, który potem pozwala mi szybko ogarnąć się z gotowaniem. Pisałam wcześniej o tym jak sobie ułatwić życie z gotowaniem. Sprawdza się od lat.

Orkisz to dawna odmiana pszenicy, która ostatnimi laty wraca do naszej kuchni. Nazywana była również szpelcem, może ktoś kiedyś słyszał od swojej babci. Jej produkcja w Polsce niemal całkowicie zaniknęła w latach 80tych z powodu niskiej opłacalności. Wyroby z orkiszu są zwykle trochę ciemniejsze, mają lekko orzechowy posmak. Kasza orkiszowa ma dużo błonnika, bardzo dobrze działa na przemianę materii. Dodatkowo ma sporo cynku, miedzi i selenu oraz witamin A i E.

Orkisz wychwalała św. Hildegarda z Bingen, mistyczka XII w. jako doskonały produkt na sprawny przewód pokarmowy. Karmiono nim również gladiatorów, aby dodawał im sił do walki.

Nawet jeśli nie zamierzacie z nikim się bić w najbliższym czasie, mam nadzieję, że zachęciłam was trochę do włączenia wyrobów z orkiszu do swojej diety. Ja bardzo lubię również swój chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Kaszę orkiszową gotuję też często jako towarzystwo do wszelkiego rodzaju dań z sosem, zamiast ziemniaków, czy innych kasz.

Orkiszowe risotto ze szparagami i pieczarkami

2 porcje

  • 100 g kaszy orkiszowej, pełnoziarnistej
  • ½ pęczka zielonych szparagów (można i cały jak ktoś bardzo kocha szparagi)
  • 150 g. pieczarek białych lub brązowych
  • 1/3 cebuli cukrowej lub 2 szalotki
  • 300-350 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • natka pietruszki
  • Kasze orkiszową porządnie płuczemy na sitku z bardzo drobnymi oczkami. Zostawiamy do odcieknięcia.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce. Resztę kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy części z główką szparagów – będziemy je dorzucać do risotta w ostatniej kolejności. Pieczarki kroimy na plasterki.
  • Bulion podgrzewamy i gorący trzymamy na palniku obok, będziemy nim podlewać orkiszotto.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy mieszając ok. 2 minut. Dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy ok. 2 -3 minut, aż pieczarki zaczną mięknąć i lekko się przysmażać.
  • Dorzucamy kaszę orkiszową. Mieszamy dokładnie. Podlewamy bulionem, aby kasza dobrze się zakryła. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy kilka minut obserwując co się dzieje z kaszą, ok. 5-7 minut. Jeśli płynu jest za mało dolewamy troszkę bulionu. Próbujemy na słoność i w razie potrzeby dosalamy.
  • Dorzucamy szparagi (bez główek), dolewamy troszkę bulionu, mieszamy, przykrywamy i gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów, przykrywamy i gotujemy 3 minuty.
  • Jeśli po tym czasie kasza jest już dla nas odpowiednio miękka, odstawiamy danie z ognia, posypujemy parmezanem, mieszamy i przykrywamy na kilka chwil. Doprawiamy pieprzem.
  • Siekamy pietruszkę i posypujemy nią risotto-orkiszotto.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.