W orzechowym brownie bez pieczenia nie ma dodanego cukru, ale brownie jest słodkie za sprawą daktyli. Tę słodycz z powodzeniem równoważy masło orzechowe i nie warto go omijać, bo można się przesłodzić. Jest to bardzo kaloryczna przekąska, co piszę pod rozwagę tym, którzy się aktualnie odchudzają.

Zaletą niezaprzeczalną jest to, że jest baaardzo dobre, szczególnie, jeśli ktoś lubi masło orzechowe.

Orzechy pekan polecam namoczyć na kilka godzin, a potem dokładnie wysuszyć zanim je wykorzystamy. Dlaczego? Odpowiedź TUTAJ. Jeśli jednak tego nie zrobicie, też nikt nie umrze, będzie tylko trochę mniej wartościowo.

Z podanej ilości składników nie wychodzi oszałamiająco dużo, ale w sam raz na kilka naprawdę udanych kęsów do kawy. Po drugie, to ten rodzaj intensywnego, gęstego smaku, który naszą kulinarną pamięć nasyca na długo, więc nie rzucamy się co tydzień do jego robienia.

Orzechowe brownie bez mąki i pieczenia

  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek dyni
  • czubata szklanka orzechów pekan (135 g.) lub tyle samo masła orzechowego
  • 260 g. miękkich daktyli, bez pestek
  • 2 łyżki kakao
  • kilka łyżek masła orzechowego
  1. Sezam, siemię lniane i pestki dyni wymieszać i odstawić na bok.
  2. Do blendera albo rozdrabniacza włożyć daktyle, wlać 1 łyżkę wody i włączyć na ok. 1 minutę. Chodzi o to, żeby się trochę rozpadły, nie miksujemy na gładką masę.
  3. Do daktyli dodać orzechy pekan i miksować, aż orzechy ładnie się rozdrobnią. Jeśli masa wydaje się zbyt zbita można dodać odrobinę wody. Nie może być jednak zbyt luźna. Po pobycie w lodówce chcemy, żeby ładnie się kroiła.
  4. Małą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na to połowę masy. Rozprowadzić równo palcami. Na to rozsmarować masło orzechowe 3-4 łyżki.
  5. Na warstwę z masła orzechowego nakładamy pozostałą masę daktylową. Wyrównujemy. Wierzch znowu smarujemy masłem orzechowym, ale już dużo mniejszą ilością. Robi się to w zasadzie tylko po to, aby ładnie do niej przywarły ziarenka.
  6. Wierzchnią warstwę masła orzechowego posypujemy mieszanką z sezamu, siemienia i pestek dyni.
  7. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie można już bez problemu kroić.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.