Kiedy rano nie wita mnie figlarne słoneczko, rozgrzewam się od wewnątrz.
Dojrzałe, słodkie śliwki to uroczo smaczne pożegnanie z latem. Dla mnie jednak całość wychodzi trochę przesłodzona, więc dla zrównoważenia smaków dodałam pastę tahini i posypałam cynamonem.###
Cynamon jest pełen antyoksydantów i ma wybitne działanie przeciwzapalne. Na jesień i zimę jak znalazł. Ale co z tego, kiedy raczej się go nie jada łyżkami. Ano właśnie z tego powodu warto go regularnie, codziennie dosypywać, gdzie się da. Tej owsiance cynamonowa posypka zdecydowanie służy.
Pasta tahini to zmielone do gęsto płynnej postaci ziarna sezamu. W sezamie jest wapń, sporo magnezu i cynku oraz kilka witamin z grupy B. To naprawdę wartościowy dodatek do diety.
Ciepła, śliwkowa owsianeczka. Lubię bardzo.
Owsianka na ciepło ze śliwkami i cynamonem
- 4 łyżki płatków owsianych
- 200 ml melka
- 3 śliwki węgierki, mocno dojrzałe
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżka pestek dyni
- ½ łyżeczki cynamonu
- Do garnka wlać mleko wsypać płatki owsiane.
- Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż płatki zrobią się miękkie. Ja zwykle od momentu zagotowania trzymam 2-3 minuty na ogniu, w tym czasie wrzucam pestki dyni. Potem wyłączam i zostawiam pod przykrywką na kilka minut, żeby fajnie napęczniała. Dodaję tahini.
- Ze śliwek usunąć pestki, przekroić na pół i dodać do owsianki.
- Po wyłożeniu na talerz posypać cynamonem.
Smacznego