Owsiankę jeść warto, ale przymusu nie ma. Jeśli ktoś nie lubi nie widzę powodu, żeby to zmieniać. Zawsze pytam swoje klientki, czy lubią owsianki. Jeśli lubią, to zwykle oznacza owsiankowe śniadania kilka lub większość dni w tygodniu i wiem na czym stoję.

Jeśli nie lubią, to nigdy nie namawiam, żeby polubiły, bo takie zdrowe. Nie musimy wciskać do diety na siłę zdrowych potraw, które nam nie podchodzą. Wielkość osób, które nie lubią owsianek nie są przekonane do konsystencji takiego jedzenia, albo mają nieprzyjemne wspomnienia z nimi związane, z dzieciństwa, z przedszkola czy z pobytów w szpitalu.

Zalety płatków owsianych

  • doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego beta glukanu, który pomaga obniżyć cholesterol jest świetną pożywką dla prozdrowotnych bakterii jelitowych. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów (profilaktyka cukrzycy 2 i otyłości), wiąże kwasy tłuszczowe oraz toksyny i nasila ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.
  • Płatki owsiane są bardzo są bardzo bogate odżywczo (błonnik, fosfor, tiamina, magnez, cynk).
  • Mają najbogatszy ze wszystkich ziaren zestaw aminokwasów. Jeśli zjemy je z mlekiem mamy wymagany komplet.
  • szczególnie zasobne w witaminy z grupy B, a te poprawiają koncentrację, pamięć, wspierają pracę mózgu.
  • Mają bardzo cenne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia i degeneracji komórek

Kto powinien unikać owsianki i płatków osianych?

  • Płatki owsiane mają dużo błonnika. To ogromna zaleta, ale jeśli ktoś ma zaleconą dietę niskobłonnikową (tzw. niskoresztkową), to płatki owsiane nie dla niego. Chodzi o to, żeby nie podrażniać błony śluzowej przewodu pokarmowego.
  • Płatki owsiane powinny być wykluczone z diety osób cierpiących na nieswoiste choroby jelit. (np. chorobę Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
  • Osoby cierpiące na celiakie powinny wybierać płatki owsiane bezglutenowe. Płatki owsiane zwykłe często są zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji.

Ja osobiście jestem bardzo owsiankowym typem i oprócz zalet zdrowotnych owsianka jest dla mnie po prostu superszybkim sposobem na śniadanie. To bardzo mi ułatwia organizację poranka.

Do owsianek używam płatków owsianych pełnoziarnistych. Namaczam sobie wszystko wieczorem. Latem zwykle jem bez podgrzewania, dodaję tylko owoce. Zimą do swojej owsiankowej namaczanki dolewam jeszcze trochę mleko i podgrzewam. Kiedy wyjmuje z pudełka ostatnią porcję od razu nastawiam następną. To wchodzi w krew jak nawyk. Nie muszę się zastanawiać, kombinować, wymyślać, zawsze mam przygotowany swój owsiankowy zestaw.

Czasami gotuję jakąś ciekawszą wersję (owsiankę ze śliwkami robiłam tak często, że zaczęłam obawiać się uzależnienia), ale nawet wtedy jest to mało angażujące, bo używam specjalnego garnka do gotowania mleka. Wstawiam i czekam, aż zagwiżdże. Potem odstawiam i czekam aż napęcznieje. W międzyczasie, jak to rano – kawa, śniadanie dla dzieci, podszykowanie do obiadu, a w tym czasie moja owsianka dla mnie pęcznieje.

Po owsiankowym śniadaniu zawsze jem drugie śniadanie, zwykle ok. 10.30 – 11.00. to są zwykle jakieś wypasione kanapki z warzywami albo koktajl na bazie jogurtu lub kefiru. W moim drugim śniadaniu jest przykładna, dobrze sycąca ilość białka. W owsiankach nie zawsze jest go wystarczająco dużo, więc myślę, że stąd potrzeba konkretnego drugiego śniadania.

Bardzo odradzam wrzucanie do owsianki suszonych owoców oraz dużej ilości pestek i orzechów. Można wtedy taką owsiankę przeistoczyć w bardzo klaoryczne, przepełnione cukrem śniadanie. Z tego samego powodu (głównie cukru) odradzam sklepowe mieszanki owsiankowe.

Moje najlepsze owsianki

  1. Owsianka nocna z siemieniem lnianym i chia – bez gotowania

Za sprawą siemienia lnianego i nasion chia można ją okrzyknąć owsianką omega-3. Namaczamy wieczorem razem z mlekiem i jagurtem bądź kefirem i rano zjadamy.

2. Owsianka na ciepło ze śliwkami i cynamonem

A do tego jeszcze trochę pasty tahini i cynamon. Jem z ciepłymi śliwkami. Można się od niej uzależnić w sezonie śliwkowym.

3. Złota owsianka z gruszkami

Złoto tej owsiance nadaje kurkuma, która jest znana ze swoich właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Warto ją na stałe włączyć do swojej kuchni, a owsianka jest dobrym sposobem.

4. Owsianka z tahini na ciepło

To propozycja dla miłośników sezamu, bo z niego zrobiona jest pasta tahini. Dodatek tahiny dominuje smak owsianki. Do tej owsianki dodaję kardamon, co razem z tahiną podręca arabską nutę tego zestawu.

5. Owsianka z nasionami chia i truskawkami

To mój ‘must have’ w sezonie truskawkowym. Oczywiście można namoczoną na noc owsiankę udekorowac świeżymi truskawkami. Ja bardzo lubię truskawki lekko podduszone. Uwalniają tyle pięknego, słodkiego soku. Robię ją najczęściej na napoju/mleku sojowym ze względu na fitoestrogeny. Zależy mi nich fitoestrogenach, żeby opanować okołomenopauzalne wahania estrogenów. Na razie mam się świetnie.

6. Owsianka z suszoną śliwką pomarańczową

To jedna z moich owsianek, które najlepiej smakuje mi zimową porą. Od początku grudnia wszyscy ocieplamy się świątecznymi klimatami. Wtedy suszona śliwka moczona w soku pomarańczowym jest doskonałym uzupełnieniem radosnej atmosfery. Mogę ją jeść całą zimę. W ogóle mam słabość do połączenia owsianki i śliwek. Bardzo lubię moją zimową świąteczną owsiankę.

7. Codzienna owsianka z owocami

Robię ją z zamkniętymi oczami kiedy tylko nakładam sobie ostatnią porcję. To owsianka, która moczy się w mixie mleka zwykłego i sojowego przez noc. Rano podrzewam lub latem – nie podgrzewam. Szybko, wygodnie, zdrowo.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.