Jedna z najszybszych i najzdrowszych past na śniadanie – pierwsze albo drugie. Na zdjęciu w miękkiej bułce pszennej i kimchi. Wspaniała.###
Awokado trudno jest przechwalić. Przede wszystkim ma zdrowe tłuszcze, dzięki czemu wzmacnia serce, reguluje cholesterol i zbyt wysokie ciśnienie krwi. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które nie pozwalają niszczyć naszych zdrowych komórek, kwalifikuje awokado do żywności o szczególnym znaczeniu w walce z rakiem. Awokado ma też całkiem sporo luteiny, która jest ważna w trosce o zdrową skórę i włosy.
Wbrew temu co się sądzi, awokado jest wielkim przyjacielem osób odchudzających się, właśnie ze względu na zawartość tłuszczy, które sprawiają, że po daniu z udziałem awokado jesteśmy dużo bardziej nasyceni i później siegamy po coś do jedzenia. Tego typu tłuszcze są niezbędne do prawidłowego procesu trawienia, min. zapobiegają zaparciom oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z żywności. Nie każdy tłuszcz jest zły.
Namawiam do podawania tej pasty z jakimkolwiek fermentowanym warzywem, żeby wzbogacić się o pozytywną dawkę bakterii.
Pasta jajeczna z awokado
Porcja na 2 osoby
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 awokado, dojrzałe
- 1-2 cebule dymki
- papryczka chili – dla podkręcenia smaku, szczególnie jeśli nie będziecie mieli pod ręką kimchi
- sól i pieprz do smaku
- rzodkiewka, koperek – opcjonalnie,
- ogórek kiszony lub kimchi – jako przystawka
Awokado rozgnieść widelcem w misce.
Jajka pokroić w kosteczkę. Wymieszać z awokado. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rzodkiewkę i koperek, jeśli mamy ochotę.
Jeśli jest zbyt suche – można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Serwować z ulubionym fermentowanym dodatkiem – kimchi, ogórkiem kiszonym albo porcją kiszonej kapusty.
Podawać z pieczywem, krakersami dobrej jakości albo wyjadać prosto z miski.
Smacznego