Czerwona fasola jest bogatym źródłem błonnika, podobnie zresztą do innych fasoli. Pomaga obniżyć cholesterol i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po jedzeniu.

Podana tak jak tutaj z wieloziarnistym pieczywem jest świetnym daniem, zasobnym w sporą ilość białka. Jeśli do tego mamy jakąś uczciwą kiszonkę, np ogórka, to dochodzą nam jeszcze probiotyki.

I kolejna zaleta – jej przygotowanie trwa bardzo krótko. To naprawdę świetna alternatywa dla wędliny, a warto od niej czasami odpocząć.###


Pasta z czerwonej fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasty tahina (jak ktoś nie ma, można ominąć i dodać oliwy, chociaż szkoda, bo bardzo zdrowa)
  • sól i pieprz
  • ogórek kiszony – do podania
  1. Fasolę odsączyć na sitku i wypłukać pod bieżącą wodą.
  2. Wszystkie składniki (oprócz ogórka) wrzucić do malaksera i miksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem na końcu, wg. uznania.
  3. To jest pasta baza, dobra sama w sobie, a z ogórkiem kiszonym po prostu rewelacyjna. Można do niej dodawać różne rzeczy dla podkręcenia smaku: kapary, fileciki anchovy, pomidory suszone, papryczkę chilli świeżą albo w proszku. W przypadku kaparów i anchovy zwykle nie trzeba już solić.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.