Czerwona fasola jest bogatym źródłem błonnika, podobnie zresztą do innych fasoli. Pomaga obniżyć cholesterol i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po jedzeniu.
Podana tak jak tutaj z wieloziarnistym pieczywem jest świetnym daniem, zasobnym w sporą ilość białka. Jeśli do tego mamy jakąś uczciwą kiszonkę, np ogórka, to dochodzą nam jeszcze probiotyki.
I kolejna zaleta – jej przygotowanie trwa bardzo krótko. To naprawdę świetna alternatywa dla wędliny, a warto od niej czasami odpocząć.###
Pasta z czerwonej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli z puszki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka pasty tahina (jak ktoś nie ma, można ominąć i dodać oliwy, chociaż szkoda, bo bardzo zdrowa)
- sól i pieprz
- ogórek kiszony – do podania
- Fasolę odsączyć na sitku i wypłukać pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki (oprócz ogórka) wrzucić do malaksera i miksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem na końcu, wg. uznania.
- To jest pasta baza, dobra sama w sobie, a z ogórkiem kiszonym po prostu rewelacyjna. Można do niej dodawać różne rzeczy dla podkręcenia smaku: kapary, fileciki anchovy, pomidory suszone, papryczkę chilli świeżą albo w proszku. W przypadku kaparów i anchovy zwykle nie trzeba już solić.
I koncentrat pomidorowy! Polecam