To jest pasztet zdecydowanie pieczarkowy. Kasza gryczana dodaje masy i nie dominuje całości. Bardzo udana kompozycja i bardzo smaczna. Ogromna zaleta paszteciku – nie jest suchy, co często się zdarza przy wypiekach warzywnych. To dzięki sporej ilości pieczarek, kiedy je podsmażamy to tak, żeby woda wyparowała, kolor był złoty, ale pieczarki nie suche.

Powstał w typowy sposób, to znaczy z przeglądu tego co jest w lodówce i co może się w najbliższym czasie zmarnować. Polecam planowanie posiłków właśnie od takiego ćwiczenia tj. przeglądania lodówki. Pisałam o tym niedawno.

Porcja jest taka w sam raz do zjedzenia przez kilka dni, a nie przez 2 tygodnie. Doskonały, żeby postawić go obok wędlin na świątecznym stole.

Nie trzeba nic mielić w maszynce do mielenia, wystarczy zwykły malakser albo rozdrabniacz. Ten pasztet (jak z resztą każdy) trzeba dobrze doprawić. Jest naprawdę wart spróbowania.

Ma niewiele kalorii i dużo dobregych, zdrowych składników. Możecie sobie ukroić grubą pajdę bez wyrzutów. Bardzo zachęcam. Nie tylko na święta. Jest wspaniały do kanapek, na co dzień.

Pasztet pieczarkowy z kaszą gryczaną

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, niepalonej
  • 500 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego albo chili w proszku
  • 1 łyżka otrąb pszennych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  1. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki, marchew ścieramy na tarce, duże oczka.
  2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i podsmażamy cebulę z marchwią. Smażymy, aż cebula będzie lekko złota.
  3. Wrzucamy wszystko do malaksera/rozdrabniacza. 
  4. Na pozostałej ilości oleju smażymy pieczarki aż odparuje woda i będą lekko złote.
  5. Wrzucamy do malaksera. Dodajemy przyprawy i miksujemy. Próbujemy, czy jest dobrze przyprawione. Doprawiamy według własnego gustu.
  6. Dodajemy jajko. Mieszamy i przekładamy do małej foremki.
  7. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.