Czosnek niedźwiedzi znajdziecie podczas spacerów w lesie a już na pewno na bazarku czy targu. Pesto z takiego dzikiego czosnku jest niepowtarzalne. Niedźwiedzi czosnek jest ostry i nie wymaga wielu dodatków, żeby się nim cieszyć. A cieszyć się można krótko.  Wyrasta wczesną wiosną i w okolicach maja zacznie kwitnąć. Wtedy jego liście nie będą już takie smaczne. Zrobią się twarde i gorzkie.

Jego nazwa podobno bierze się stąd, że niedźwiedzie jedzą go na śniadanie zaraz po wybudzeniu z zimowego snu. Tego nie wiem na pewno, ale skoro czosnek daje krzepę niedźwiedziowi to i na nas niech też trochę tej łaski spłynie. Tym bardziej, że nie musimy pożreć jak misio od razu całej polany.

Mały słoiczek aromatycznego pesto cudownie wprowadzi nas w wiosenne wibracje w kuchni. 

Czosnek niedźwiedzi był ceniony w ludowej kuchni jako środek wzmacniający i uodparniający. Naukowcy z nowszych czasów dowodzą też, że świetnie działa na trawienie (zapobiega wzdęciom) i boja się go wszelkie pasożyty układu pokarmowego a nawet niektóre drożdżaki. 

Pestki dyni to znakomite źródło cynku. A cynk to piękne włosy, skóra i paznokcie. Dania z pestkami dyni warto podtykać panom. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego, dzięki czemu ich sprawność seksualna będzie bez zarzutu. Cynk jest pomaga również przy przeroście prostaty.

Przepis na pesto z czosnku z niedźwiedziego z pietruszką i orzechami włoskimi też jest zacny.

Do czego wykorzystać czosnkowe pesto?

Pesto z czosnku niedźwiedziego z pestkami dyni

na 2 małe słoiczki

  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego (garść, jeśli złapiecie za łodygi)
  • 1/2 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgine
  • sól, pieprz
  1. Czosnek myjemy i osuszamy.
  2. Do misy blendera/miksera wrzucamy liście czosnku rwąc je byle jak palcami – będzie się łatwiej miksowało.
  3. Dorzucamy pestki dyni i miksujemy. Powstanie grudkowa masa.
  4. Wlewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładszą masę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Przepis z bloga Jadłonomia

Wiosna to czas na lżejsze jedzenie. Szczególnie jesli zimowy czas spędziliśmy leniwie. Jeśli chcesz zdrowej odmiany sprawdź roślinne przepisy na pasty kanapkowe.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.