Talerz dobrego makaronu, to jednak potrafi zrobić dużo dobrego. Jeśli macie w domu przypadkiem, a nawet celowo, słoik marynowanych karczochów i nie wiecie co z nim zrobić, to już wiecie.

Ja kupiłam te karczochy, żeby coś z nich zrobić tylko, nie wiedziałam co. Część użyłam do sałatki, ale to nie był dobry pomysł. Karczochy jakoś za bardzo do niej nie pasowały, a poza tym, tak nieładnie się rozdzieliły. Sałatka wyglądała, jakby ktoś ją posypał podartym papierem toaletowym.

A dziś miałam idealny dzień na makaron. Deszcz padał od samego rana, musiałam zapłacić mandat (to zawsze boli, tym bardziej, że uważam, że niesłusznie – boli podwójnie) i zaczęło mi się wydawać, że wszystko co robię jest bez sensu itd. Wiecie, o jaki dzień mi chodzi. Żeby zatem odczarować podły nastrój zrobiłam sobie pesto do makaronu i każdemu polecam.

To jest bardzo włoskie pesto. Lekkie, wyraźne, lekko orzechowe i takie restauracyjnie eleganckie. Do tego miska zieleniny i naprawdę może się od tego zrobić lepiej. Na duszy, w sercu i w głowie.

Nie dodawajcie do tego parmezanu. Nie pasuje.

Makaron. Ja używam tylko pełnoziarnistego. Nie muli i nie zwala z nóg pół godziny po zjedzeniu. To dlatego, że ma więcej błonnika niż biały, dlatego glukoza po posiłku nie skacze tak szaleńczo w górę, tylko stopniowo uwalnia się stopniowo.

Nie odczuwamy huśtawki glukozowo-insulinowej, po której kładziemy się na biurku, ale ładujemy kawę z pączkiem, żeby się obudzić. Makaron pełnoziarnisty działa na nas dobrze, warto go polubić.

Na makaronowy dzień polecam również:

Makaron z brokułami i serkiem 

Pesto z marynowanych karczochów do makaronu

Porcja na 2 osoby

  • słoik marynowanych karczochów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • liście pietruszki
  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego (suchego)
  1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, al. dente.
  2. W międzyczasie odcedzić z zalewy karczochy. Nie jakoś super skrupulatnie, nie płukać. Wystarczy położyć na niezbyt gęstym sitku do odcieknięcia.
  3. Do malaksera/rozdrabniacza wrzucić karczochy, ząbek czosnku, oliwę, śmietanę, pieprz i miksować przez chwilę, aż uzyskamy jednolitą masę. To zajmuje naprawdę moment. Nie warto miksować na super gładką masę.
  4. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do naszej masy. NIE MIKSOWAĆ. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z pesto z karczochów. Podawać z sałatą.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.