Lubię falafele, ale ich oryginalna wersja jest dla mnie zwyczajnie zbyt ciężka. Klasyczne falafele robi się z surowej ciecierzycy, wcześnie nie gotowanej, a jedynie namoczonej i potem mielonej. Kolejny ważny krok to smażenie w głębokim tłuszczu. Przy użyciu surowej ciecierzycy takie smażenie to konieczność, żeby można było falafela skonsumować bez wzdętego i bolącego brzucha. I właśnie ten proces obróbki falafela sprawia, że jest ciężka do strawienia.

Być może niektórzy cenią sobie właśnie taki sposób podania jedzenia. Płacisz, jesz i przez kolejne dwa dni to danie ciągle jest z tobą. Ja nie przepadam za takimi doznaniami.

Szukałam sposobu na pieczonego falafela, który będzie smakował jak oryginalny, czyli był przyjemnie chrupiący, ale dla odmiany lżejszy do strawienia. Eliminacja głębokiego zanurzenia w gorącym oleju pozwala oszczędzić duuużo kalorii.

Po kilku średnio udanych eksperymentach wreszcie dotarłam do momentu, w którym przepis zanotowałam jako ostateczny. I oto on. Wymaga dodania jajka, więc danie będzie wegetariańskie, ale już nie wegańskie. Bez jajka falafele były równie pyszne, ale tak delikatne i kruche, że trzeba je było jeść prosto z blachy do pieczenia, bo się rozpadały. Jajko je skleja jednocześnie nie wpływając na smak.

Pieczone falafele robię z ciecierzycy w puszce, która nie wymaga już gotowania. To z kolei sprawia, że farszu nie trzeba mielić w maszynce, tylko w rozdrabniaczu/malakserze. To dla mnie kolejna zaleta, bo czas przygotowania falafeli znacznie się skrócił. I na koniec sprawa, której pominąć nie można. Pieczenie falafeli daje o wiele przyjemniejsze doznania zapachowe niż ich smażenie.

Falafele pieczone

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku (nieduże)
  • ½ szt. cebuli (niedużej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szt. jajko
  • ½ pęczka natki pietruszki
  1. Piekarnik nagrzać do 200oC.
  2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i zostawić do odcieknięcia na sicie, wrzucić do malaksera.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać do ciecierzycy.
  4. Dodać resztę przypraw i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania satysfakcjonującej masy. Ja nie miksuję do uzyskania gładkiej masy, zostawiam kilka grudek, bo lubię taką konsystencję.
  5. Masę falafelową doprawić solą i pieprzem, spróbować, czy nam odpowiada.
  6. Do masy dodać jajko i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kotleciki o grubości ok. 2 cm. Piec 30 minut. Przed podaniem pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.