Lubię taką pigwę do herbaty, kiedy już przestygnie do picia. Wtedy jest szansa, że nie zabijamy wysoką temperaturą wszystkich zalet miodu. Pigwa daje kwaskowaty smak i odrobinę goryczki, która pięknie przełamuje miodową słodycz.

Można też śmiało tym zestawem doprawić zwykłą wodę, żeby się przyjemniej piło. 

Jeśli ktoś ma pigwę, to oprócz pigwówki, polecam pigwę w miodzie. To również świetny sposób na zużycie miodu, który się skrystalizował. Jeśli taki właśnie mamy to trzeba będzie do niego dodać trochę soku z cytryny, żeby łatwiej mu było się rozpuścić dla naszej pigwy.


Pigwa w miodzie

  • 1 kg pigwy
  • miód – tutaj jest duża dowolność, ale dobrze byłoby około 0,5 litra
  • sok z 1 cytryny (w przypadku miodu skrystalizowanego)
  1. Pigwę ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
  2. Do pigwy dodajemy miód i ewentualnie sok z cytryny.
  3. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na kilka godzin, żeby pusciło soki i trochę się przegryzło. Od czasu do czasu mieszamy.
  4. Przekładamy do słoików, ciasno upychając, zamykamy i zostawiamy na 24h w tempraturze pokojowej.
  5. Po tym czasie chowamy do lodówki.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.