Śniadanie letnie, lekkie i na szybko. Podobnie jak kasza jaglana czyli proso, płatki jaglane są bezglutenowe, ale nie ma w nich charakterystycznej dla kaszy goryczki. Nie trzeba ich zatem płukać, czy namaczać. Jedną z największych zalet prosa jest jego odkwaszające działanie. Proso ma odczyn zasadowy i dzięki temu oczyszcza organizm z zakwaszających produktów np. kawy, słodyczy czy alkoholu.
Mus malinowy można przygotować w większej ilości i trzymać zamknięty w pojemniku, w lodówce na kolejna porcję.
Płatki jaglane z musem malinowym
Porcja dla 1 osoby
- 1/2 szklanki płatków jaglanych (NIE kaszy jaglanej)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka malin
- 1 łyżka miodu
- Do niewielkiego rondelka wsypać płatki jaglane i zalać je zimnym mlekiem. Gotować 3-4 minuty na maleńkim ogniu.
- Ugotowane płatki przykryć i odstawić z palnika na czas przygotowywania musu malinowego.
- Do blendera wrzuć maliny, dodać miód i miksować na gładką masę.
- Na talerz wyłożyć płatki jaglane (powinny być gęste) i polać musem malinowo – miodowym.
Smacznego