Zdrowe szaleństwo witamin i minerałów, oto czym jest ten chłodnik. To jest właściwie warzywne, letnie smoothie bez gotowania. Gazpacho. Można przygotować na zapas i zabrać do pracy albo wyciągnąć wieczorem po całym dniu.

Smak zmiksowanych warzyw przypomina truskawki. Awokado dodaje odżywczej treści, a cytryna wzbogaca smak. Trzeba mieć tylko naprawdę dobre i dojrzałe pomidory. Ja najchętniej używam malinowych, takich, które już robią się miękkie. Są cudownie słodkie.

I zaleta nie do przecenienia dla każdego.  Zrobienie tego chłodnika zajmuje 10 minut. Warzywa myjesz, kroisz, wrzucasz do blendera i gotowe! Nie masz czasu? Ta zupa jest dla ciebie.

Pomidorowy chłodnik z awokado

Porcja dla 4 osób

  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 4 ogórki gruntowe, krótkie
  • 1 czerwona papryka
  • 4 cebulki dymki
  • 2 tłuste ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu lub kminu rzymskiego, w proszku
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 2 awokado
  • 1 cytryna
  • natka kolendry lub pietruszki do przybrania
  1. Z pomidorów można usunąć skórę ale nie jest to konieczne. Ogórki obieramy i z grubsza usuwamy łyżeczką pestki ze środka. Z papryki również usuwamy nasiona. Z dymki odcinamy zieloną część gdzieś w połowie, czyli wykorzystujemy i białą i część zielonej partii warzywa. Czosnek obieramy.
  2. Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy do blendera. Miksujemy.
  3. Do warzyw dodajemy oliwę, kumin, ocet, sól i pieprz oraz 1 łyżkę cukru. Miksujemy przez chwilę i próbujemy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy drugą łyżkę cukru.
  4. Zmiksowaną zupę przecedzamy przez sitko, aby do jedzenia został jedynie aksamitny krem.
  5. Chłodzimy zupę w lodówce, chociaż mi smakuje również w temperaturze zaraz po zmiksowaniu.
  6. Dekorujemy pietruszką, kolendrą lub listami mięty.

Smacznego

Przepis z moimi zmianami z książki Diana Henry A change of appetite

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.