Śniadanie na weekend kiedy mamy trochę więcej czasu i chciałoby się czegoś więcej niż kanapki z serem. Bogactwo wartości odżywczych i mieszanka smaków. Komosa ryżowa, czyli quinoa ciągle króluje w świecie kulinarnym i nie ma się co na nią obrażać, tylko wykorzystać.
Jest jednym z niewielu produktów roślinnych, które są tzw. kompletnym białkiem, a więc zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów (podobnie do białka zwierzęcego). Nie zawiera glutenu, ma sporo błonnika i pożytecznych kwasów tłuszczowych. Wymaga zdecydowanego towarzystwa.
Zapraszam na komosę ryżową smażoną z pieczarkami w towarzystwie jajek i rzodkiewki, na śniadanie.
Quinoa smazona z pieczarkami i jajka
Porcja dla 1 osoby
- pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 5-6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 lub 2 jajka
- 2-3 rzodkiewki, pokrojone w plasterki
- rzerżucha lub szczypiorek
- Oliwę rozgrzać na patelni i krótko podsmażyć dymki.
- Dodać pieczarki i smażyć, aż będą złociste.
- Dodać quinoę i smażyć mieszając ok. 1 minuty. Przyprawić obficie solą i pieprzem.
- Do tak przygotowanej potrawy podać jajka. Możne je zrobić sadzone lub tak jak widać na zdjęciu, na sposób wiedeński. Jajka udekorować rzerżuchą lub szczypiorkiem.
- Serwować z rzodkiewką lub pomidorem.
Smacznego