Wspaniale rozgrzewająca, cudownie aromatyczna zupa z ryb. Użycie więcej niż jednego gatunku ryby bardzo wzbogaca jej smak. Do tego domowej roboty rouille, czyli taka trochę pasta, trochę sos do posmarowania pieczywa i dobry ser do posypania. Parmezan albo Gruyere. Pyszne i zdrowe – kwasy omega 3 i wysokiej jakości białko. Nie żałujcie przeziębionym, postawi na nogi.
Zupa / rosół z ryby
Porcja dla 4 – 6 osób
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cały por
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe, miękkie pomidory, pokrojone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. 150 ml wina białego, wytrawnego
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Resztki z ryby: głowa, szkielet z ogonem. Najlepiej to, co zostało z ryby po filetowaniu. Kupując filety z całej ryby proszę o zapakowanie reszty ryby na zupę. W tym przydaku był to karmazyn oraz sea bream, nie wiem jak jest po polsku. Nadają się najróżniejsze ryby.
- ser Parmezan albo Gruyere
Rouille
- 1 kromka białego chleba
- 1 czerwona papryka
- 1-2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
Pora przekroić na pół i pokroić na plasterki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane warzywa i smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut często mieszając, aż będą miękkie.
Przełożyć warzywa z patelni do dużego, głębokiego garnka. Dodać resztki rybne, pomidory, wino, listek laurowy i kurkumę. Wlać 4 litry wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia.
Rouille
Kromkę chleba namoczyć w 3 łyżkach wody przez krótką chwilę. Wycisnąć i włożyć do blendera.
Paprykę przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do piekarnika lub na patelnię, piec aż skórka będzie się przypalać. Skórkę zdjąć, a paprykę włożyć do blendera. Dodać pokrojone papryczki chili (bez pestek, jesli nie chcemy zbyt ostrego) oraz czosnek. Wszystko razem blendować, aż powstanie jednolita pasta. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Zupę odcedzić porządnie do czystego garnka. Wywar serwować z tartym serem (ser dosypujemy do zupy) oraz tostem posmarowanym rouille. Do zupy śmiało można wrzucić kawałki filetów jakiejkolwiek ryby oraz/lub krewetki, wtedy będzie bardziej treściwa, ale jako rybny rosół równiez smakuje wyśmienicie.
Smacznego