Wspaniale rozgrzewająca, cudownie aromatyczna zupa z ryb. Użycie więcej niż jednego gatunku ryby bardzo wzbogaca jej smak. Do tego domowej roboty rouille, czyli taka trochę pasta, trochę sos do posmarowania pieczywa i dobry ser do posypania. Parmezan albo Gruyere. Pyszne i zdrowe – kwasy omega 3 i wysokiej jakości białko. Nie żałujcie przeziębionym, postawi na nogi.


Zupa / rosół z ryby

Porcja dla 4 – 6 osób

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cały por
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe, miękkie pomidory, pokrojone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ok. 150 ml wina białego, wytrawnego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Resztki z ryby: głowa, szkielet z ogonem. Najlepiej to, co zostało z ryby po filetowaniu. Kupując filety z całej ryby proszę o zapakowanie reszty ryby na zupę. W tym przydaku był to karmazyn oraz sea bream, nie wiem jak jest po polsku. Nadają się najróżniejsze ryby.
  • ser Parmezan albo Gruyere

Rouille

  • 1 kromka białego chleba
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku

Pora przekroić na pół i pokroić na plasterki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane warzywa i smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut często mieszając, aż będą miękkie.

Przełożyć warzywa z patelni do dużego, głębokiego garnka. Dodać resztki rybne, pomidory, wino, listek laurowy i kurkumę. Wlać 4 litry wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Rouille

Kromkę chleba namoczyć w 3 łyżkach wody przez krótką chwilę. Wycisnąć i włożyć do blendera.

Paprykę przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do piekarnika lub na patelnię, piec aż skórka będzie się przypalać. Skórkę zdjąć, a paprykę włożyć do blendera. Dodać pokrojone papryczki chili (bez pestek, jesli nie chcemy zbyt ostrego) oraz czosnek. Wszystko razem blendować, aż powstanie jednolita pasta. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.

Zupę odcedzić porządnie do czystego garnka. Wywar serwować z tartym serem (ser dosypujemy do zupy) oraz tostem posmarowanym rouille. Do zupy śmiało można wrzucić kawałki filetów jakiejkolwiek ryby oraz/lub krewetki, wtedy będzie bardziej treściwa, ale jako rybny rosół równiez smakuje wyśmienicie.

Smacznego

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.