Sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw fantastycznie sprawdza się jako lekki obiad czy kolacja w cieplejsze dni. Jest w niej dużo świeżych, letnich warzyw i super odżywcza, aromatyczna, bliskowschodnia ciecierzyca. I uwaga, robi się ją łatwo i szybko. Nie wiem który już raz ją robię, i nie mogę się nacieszyć. Można jej zjeść naprawdę dużo i bezkarnie. To cudownie letnia sałatka, po której jest się przyjemnie nasyconym.
Jeśli chcemy sałatkę zrobić na zapas, to warzywa można dzień wcześniej posiekać, ale nie przyprawiać, tylko w zamkniętym pudełku trzymać w pojemniku.
Sałatka z ciecierzycy z warzywami
Porcja na 2 osoby
- 2 krótkie ogórki
- 2 pomidory
- 6 rzodkiewek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli cukrowej lub czerwonej (młodej)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- dressing z octem jabłkowym np. z tego przepisu lub ulubionym vinaigrette
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1 łyżeczka kardamonu w proszku
- 1 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Ciecierzycę odlać z zalewy, przepłukać porządnie i odsączyć na sitku. Można też trochę osuszyć papierem kuchennym
- Ogórek, pomidor, rzodkiewkę, paprykę, cebulę i pietruszkę bardzo drobno posiekać i wymieszać.
- W misce wymieszać przyprawy: kardamon, kumin i ziele angielskie oraz sól. Ziele zwykle jest w ziarnach i trzeba je zmiażdżyć i rozetrzeć na proszek, najlepiej w moździeżu.
- Do miski z przyprawami dodać osuszoną ciecierzycę i dokładnie wymieszać, tak, aby wszystkie ziarna pokryły się przyprawami.
- Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić ciecierzycę. Smażyć 2-3 minuty często mieszając.
- Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.
- Pokrojone warzywa polać dressingiem. Wystarczą 3 łyżki.
- Warzywa wyłożyć na półmiski a ciepłą ciecierzycę obok nich. NIE MIESZAMY ciecierzycy z warzywami.
Przepis z moimi modyfikacjami ze wspaniałej książki Yottam Ottolenghi, Sami Tamimi Jerozolima