Warto trzymać w szafce puszkę fasoli, a w lodówce zieleninę i pomidorki. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie więcej niż 10 minut. Niegroźne wtedy zjadanie byle czego, byle szybko, po powrocie z pracy.
Fasola jest świetna, gdy ktoś chce zjeść porządny posiłek, bez obawy o sylwetkę, o czym więcej pisałam TUTAJ.
Używamy fasoli białej z puszki, ale dzięki temu, że dodajemy ją do sałatki ciepłą, dużo lepiej smakuje. Nie jest zła również na zimno, bo fasola wcześniej przesmażona z cebulką, ma i tak więcej uroku, niż taka prosto z puchy.
Jedną puszkę fasoli dzielę na dwie porcje. Połowę przesmażonej porcji chowam do lodówki i robię na drugi dzień z dodatkiem innej zieleniny. Zwykle przeplatam rukolę z pietruszką. Fasole trzeba tylko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nie była bardzo zimna. To dobry pomysł na sycący, wartościowy lunch do pracy. Ze świeżymi składkami mieszamy fasolę rano, przed wyjściem.
Sałatka z ciepłą fasolą
porcja na 2 osoby
- 1 puszka białej fasoli, ja użyłam ‘butter bean’, która jest duża i płaska
- 1 mała cebula, drobno posiekana w kosteczkę
- 1/2 łyżeczki kuminu lub utłuczonego kminku jeśli ktoś woli
- ok. 15 – 20 pomidorków koktajlowych
- dressing z octem jabłkowym
- garść rukoli – I wersja
- garść liści pietruszki – II wersja
- Fasolę odcedzić i opłukać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć cebulę przez ok. 2 – 3 minuty, aż zacznie się złocić.
- Dodać kumin i smażyć jeszcze dosłownie chwilę. Wrzucić fasolę i dokładnie wymieszać, aby pokryła się cebulką i kuminem. Podgrzewać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
- Zdjąć patelnię z ognia i odstawić na bok, nie zdejmując z niej fasoli.
- Do salaterki włożyć przekrojone na pół pomidorki, porwaną rukolę lub posiekaną świeżą pietruszkę.
- Dodać do nich fasolę z patelni. Wymieszać. Doprawić dressingiem.
Jeśli nie macie w zapasie gotowego dresingu, można po prostu polać oliwą z oliwek extra virgin i skropić sokiem z cytryny.
Smacznego