Wspaniale orzeźwiająca i przyjemnie słodka przystawka. Pasuje do grilla, do falafeli, do burgera fasolowego, do pasztetu warzywnego.
Zamiast mango, można wykorzystać brzoskwinię. Również obrać ze skórki. Ta salsa jest tak dobra, że można ją sobie zrobić w większych ilościach jako sałatkę. i pałaszować na deser (można wtedy ominąć cebulkę).
Salsa z mango i ogórka
- 1 mango
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 mała, czerwona papryczka chilli
- 2 cebulki dymki
- imbir, kawałek wielkości kciuka
- 2 łyżki liści kolendry lub pietruszki
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- Mango obrać ze skóry i pokroić na małe kwadraciki.
- Ogórka obrać ze skóry i pokroić na małe kwadraciki. Jeśli komuś przeszkadza – usunąć pestki z wnętrza ogórka.
- Z papryczki chilli usunąć pestki i drobniutko posiekać.
- Posiekać w cienkie plasterki białą część dymki.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Zielone liście drobno posiekać.
- Wszystko razem wymieszać i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i schować do lodówki. Podawać schłodzone.
Smacznego