Sezamowy makaron gryczany (sobą noodles) to przepis japoński. Robię go z chińskim brokułem a zjadam najczęściej w towarzystwie tajwańskich krewetkowych won-ton. Czy już wspominałam, że lubię swoje kulinarne życie?
Można kupić makaron 100% gryczany co jest świetnym rozwiązaniem dla osób z celiakią, ponieważ ten makaron nie ma glutenu. Najczęściej można spotkać makaron pszenno-gryczany i takiego najczęściej używam.
Makaron gryczany to bardzo wartościowa pozycja w diecie po 40ce.
- Zawartość gryki zwiększa (trochę) ilość białka w daniu oraz zawartość błonnika
- Niższy indeks glikemiczny
- Większa sytość
- Bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak
Dieta po 40ce szczególnie podczas transformacji menopauzalnej zasługuje na szczególną uważność. Może być smakowicie i zdrowo, czego dowodem jest choćby to danie. Warto pamiętać o złotej zasadzie białka w każdym głównym posiłku (sposoby poniżej). W ten pyszny sposób komponuję jadłospisy dla swoich podopiecznych, z którym współpracuję, aby pięknie schudły.
Białko zwiększa sytość posiłku sprawiając, że możemy łatwiej lub całkowicie opanować podjadanie a do tego podkręca metabolizm. Więcej o tym pisałam w „Dieta w okresie menopauzy”. Białko wspiera i chroni masę mięśniową. Po 40ce to jeden z ważniejszych czynników, który przyczynia się do kobiecego tycia. Masa mięśniowa spada, jeśli nie ćwiczymy a do tego w naszej diecie jest zbyt mało białka, przyspieszamy ten proces, jednocześnie nakręcając przybieranie na wadze.
Z czym podawać sezamowy makaron gryczany po japońsku:
- Kilka krewetek przesmażonych z czosnkiem (3-4 tygrysie są wystarczające)
- Kawałek ryby (wielkości wnętrza dłoni) przesmażony np. w przyprawie curry – to świetny mariaż
- 3-4 pierożki/gyoaza/won-ton z nadzieniem mięsnym, tofu lub krewetkowym
- Kawałek fileta z kurczaka z grilla albo sous vide
- Sos tzatziki na bazie jogurtu skyr
- Lub po prostu popijanie skyrem jeśli akurat nie macie głowy ani czasu do dodatków
Do tego solidna porcja zieleniny (kapusta, kiełki, marchewka, szpinak) i mamy wspaniały, odżywczy posiłek.


Sezamowy makaron gryczany
Porcja na 2 osoby
- 100 g makaronu gryczanego
- 2 łyżki octu winnego (u mnie ryżowy vinegar)
- 80 ml (1/3 cup) sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 cebulki dymki
- 2 łyżki sezamu (może być biały lub czarny albo obydwa na raz)
- garść brokułów lub szparagów
- Brokuły drobno pokrój. Dymkę pokrój w plasterki. Najpierw zużyjesz do gotowania biała część, a potem trochę zielonego.
- Makaron zagotuj w wodzie (bez soli) ok. 4 minut, aby był ciągle sprężysty a nie rozgotowany. Odcedź i przelej od razu zimną wodą. Zostaw na sitku.
- W misce zrób sos mieszając: sos sojowy, olej sezamowy, vinegar, cukier i pieprz. Wymieszaj sos, aby cukier się rozpuścił.
- Na patelni lub woku rozgrzej oliwę. Wrzuć brokuły oraz białą część dymki. Smaż mieszając 2 minuty.
- Wlej sos i włóż makaron. Wymieszaj tak aby cały makaron był pięknie pokryty sosem. Potrzymaj chwilę w cieple tak aby mieć pewność, że makaron nie jest zimny.
- Zdejmij z ognia i posyp sezamem oraz szczypiorem.
Smacznego