To jest bardzo dobry pomysł na wykorzystanie resztek smażonego lub pieczonego łososia. Smaczne, bogate w wartości odżywcze śniadanie. Łosoś wzbogaci nas o wspaniałe kwasy tłuszczowe omega-3. Biały ser dostarczy nam białka, a zielone listki witamin. Do tego wieloziarniste pieczywo, czyli węglowodany nie takie proste, dzięki którym energia pozostanie w nas na długo.
Proporcja łososia, białego sera i zieleniny jest umowna. Łosoś może być w dowolnej marynacie. Zieleninę można wykorzystać taką, jaką lubimy, ale warto dodać sporo rukoli, bo nadaje tej paście wyraźnego smaku.
Jeśli lubisz łososia w nietypowej roli spróbuj zupy miso z łososiem. Nawet na śniadanie.
Śniadaniowe smarowido z łososiem
- kawałek upieczonego lub usmażonego łososia
- serek Philadelphia – ilość uzależniona od tego, jak dużo mamy łososia
- rukola, drobno posiekana
- szczypior, natka pietruszki – wg. uznania, można pominąć
- sól, pieprz
- Do miseczki przełożyć ser i wymieszać z łososiem, ugniatając widelcem, aby wgnieść rybę w ser.
- Dodać zioła, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pasta powinna mieć konsystencję smarowidła. Jeśli wyszła zbyt gęsta, można rozrzedzić jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Smacznego