Zdrowy lunch, który bardzo przyjemnie się konsumuje. Smaki sa niejednorodne i przyjemnie się przegryzają za każdym kęsem. Taka sałatka jest doskonała na mimowolny jedzeniowy ‘mindfulness’. Do ust bierzemy dużo różnych składników i w zależności od tego, czego akurat dziubnęło nam się więcej, mamy inne wrażenia smakowe.

Jest w niej świetnie dobrana kompozycja białek, węglowodanów, zdrowych tłuszczy witamin i minerałów. Bedziemy po niej syci, z taką miłą samoświadomością “ach jak cudownie zdrowo potraktowałam się dzisiaj, a do tego było niezłe, no ja to potrafię :-)”. 

Polecam jeszcze kefir lub maślankę do popicia po tym daniu, dla pełnego szczęścia.

Można też trochę poszaleć, jeśli chodzi o składniki. Zamiast cebuli – seler naciowy lub papryka czerwona i odwrotnie. Szpinak jest do zastąpienia inną zieleniną – jak tak właśnie zrobiłam tym razem, co widać na zdjęciach.

Soczewicę, pomarańcze (warto jeść na pomarańczowo) i pomidorki proszę potraktować jako fundamenty i zmieniać ewentualnie inne składniki.

Sałatka soczewicowa z pomarańczą i pomidorami

Składniki na 2 porcje

  • Soczewica zielona – 120 g (10 łyżek) ilość soczewicy przed ugotowaniem
  • Cytryna – 40 g (połówka)
  • Ocet winny – 6 g (1 łyżka)
  • Seler naciowy – pół łodygi (można zamienić na cebulę)
  • Oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
  • Kmin rzymski (kumin) – 4 g (1 łyżeczka), opcjonalnie, nadaje charakterystyczny orientalny posmak. Jeśli nie lubisz pospolitego kminku, to kmin rzymski też ci raczej nie podejdzie.
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek), czyli na 1 porcję – 1/2 ząbka
  • Pietruszka lub kolendra, natka – 10 g (ok. 10 listków) o kolendrę raczej będzie trudno, ale pietruszka jest jeszcze lepsza, bo eliminuje czosnkowy zapach, warto jej dodać dużo
  • Pomidory koktajlowe – 160 g (8 sztuk)
  • Szpinak lub inna zielenina – 25 g (1 garść)
  • Papryczka ostra (chili) – 20 g (1 sztuka) dodaj połowę, jeśli ostre smaki nie dla ciebie, aczkolwiek warto, bo podkręca metabolizm
  • Pomarańcza – 400 g (2 sztuki)

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odecedź, przepłucz i zostaw na sitku do odcieknięcia.
  2. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj oliwę, ocet winny lub jabłkowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli i wymieszaj.
  3. Wypłucz i osusz szpinak.
  4. Przekrój na pół albo ćwiartkę pomidorki.
  5. Obierz ze skóry pomarańczę i podziel na małe cząstki.
  6. W salaterce połącz ugotowaną soczewicę, cebulę lub selera naciowego, pomidory, szpinak oraz pomarańczę i polej sosem oliwnym.
  7. Posyp obficie natką pietruszki lub kolendrą.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.