Jesienny sos żurawinowy bardzo zyskuje na dodanie do nie pomarańczy. Nabiera wyjątkowego, świątecznego zapachu. Sos żurawinowy jest bardzo popularny do wędlin i pieczeni, ale ja bardzo go polecam do dan bezmięsnych. Pasta z czerwonej fasoli będzie pysznie smakować pod pierzynką z sosu żurawinowego. A dynia? Dynia pieczona z fasolą u mnie wjeżdża na stół tylko w towarzystwie tego sosu. Słodka, pieczona dynia i kwaskowy, sos żurawinowy wspaniale się komponują.
Nie bójcie się cukru w tym przepisie. Oczywiście można jego ilość dostosować do własnych upodobań. Sos żurawinowy to smakowity dodatek do dań, polepsza smak (i wygląd) naszych dań. Nie ma potrzeby zakazywać sobie takich pyszności, szczególnie jeśli codzienna dieta nie jest obfita w cukier czy inne węglowodany wysoko przetworzone (np. wyroby z białej mąki).
.
Sos żurawinowy z pomarańczą
- 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 150 ml wody
- 150 ml cukru
- 300-400 g świeżej żurawiny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- Wlej do rondelka wodę, sok z pomarańczy i cukier. Zagotuj, zmniejsz ogień, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
- Dodaj żurawinę, skórkę z pomarańczy i zagotuj. Gotuj 10-12 minut na małym ogniu, bez pokrywki. Odstaw z ognia. Możesz lekko je zgnieść, jeśli masz ochotę. Nakładaj do słoików i po ostygnięciu przechowuj w lodówce.