Jesień to czas na brukselkę. Ciągle jest w naszej kuchni mało obecna i wydaje się, że nie ma na nią dobrego pomysłu. Chyba, że zrobicie spaghetti z brukselką.

Brukselka ma szczególnie dużo witaminy K i C oraz błonnika i nie bez powodu króluje chłodniejszą porą, ma bardzo dużo antyoksydantów, dzięki czemu zwalczamy stany zapalne i wzmacniamy swoją odporność. Ceni się ją również za działanie antybakteryjne.

Ma charakterystyczny posmak, który nie każdemu przypada do gustu. Może też powodować wzdęcia jak inne warzywa kapustne. Ale warto się do niej przekonać i spróbować przemycić ją do kuchni w ciekawy sposób.

Jesienią zawsze robię brukselkowe curry, którego bogaty smak jest przyjemnie zaskakujący i pozwala bardzo przytłumić brukselkową goryczkę.

A dziś polecam spaghetti z brukselką. To typowe danie na środek tygodnia, czyli szybko, szybko nie mam czasu. Jest świetne na szybki obiad lub lekką kolację. Do podania miska sałaty z pomidorami i winogronami lub gruszką.

Jest szybko, jest łatwo, sezonowe i inaczej. Bądźmy ciekawi nowych smaków i jedzmy sezonowo.

Spaghetti z brukselką

Porcja na 2 osoby

Wartości odżywcze dla 1 porcji: 350 kcal, Węglowodany 39,6 g; Białko 14,5 g; Tłuszcz 10,9; Błonnik 13,6; WW 3,9 (WW= wymienniki węglowodanowe)

  • 2 garście brukselki
  • 1 czerwona cebula, nieduża – pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki płatków chili lub przyprawy chili
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Al dente. Zachowujemy kilka łyżek z gotowania makaronu.
  2. Brukselkę myjemy. Obieramy z wierzchnich nieładnych listów i kroimy w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy mieszając 2-3 minuty. Dorzucamy brukselkę i mieszając smażymy aż brukselka zacznie mięknąć i brązowieć.
  4. Dorzucamy czosnek, oregano i płatki chili. Smażymy ok. 1 minuty.
  5. Podlewamy całość 2 łyżkami wody z gotowania makaronu. Odstawiamy z ognia.
  6. Na patelnię z brukselką dokładamy makaron, mieszamy dokładnie i posypujemy parmezanem, a potem natką pietruszki.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.