Jesień to czas na brukselkę. Ciągle jest w naszej kuchni mało obecna i wydaje się, że nie ma na nią dobrego pomysłu. Chyba, że zrobicie spaghetti z brukselką.
Brukselka ma szczególnie dużo witaminy K i C oraz błonnika i nie bez powodu króluje chłodniejszą porą, ma bardzo dużo antyoksydantów, dzięki czemu zwalczamy stany zapalne i wzmacniamy swoją odporność. Ceni się ją również za działanie antybakteryjne.
Ma charakterystyczny posmak, który nie każdemu przypada do gustu. Może też powodować wzdęcia jak inne warzywa kapustne. Ale warto się do niej przekonać i spróbować przemycić ją do kuchni w ciekawy sposób.
Jesienią zawsze robię brukselkowe curry, którego bogaty smak jest przyjemnie zaskakujący i pozwala bardzo przytłumić brukselkową goryczkę.
A dziś polecam spaghetti z brukselką. To typowe danie na środek tygodnia, czyli szybko, szybko nie mam czasu. Jest świetne na szybki obiad lub lekką kolację. Do podania miska sałaty z pomidorami i winogronami lub gruszką.
Jest szybko, jest łatwo, sezonowe i inaczej. Bądźmy ciekawi nowych smaków i jedzmy sezonowo.
Spaghetti z brukselką
Porcja na 2 osoby
Wartości odżywcze dla 1 porcji: 350 kcal, Węglowodany 39,6 g; Białko 14,5 g; Tłuszcz 10,9; Błonnik 13,6; WW 3,9 (WW= wymienniki węglowodanowe)
- 2 garście brukselki
- 1 czerwona cebula, nieduża – pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki płatków chili lub przyprawy chili
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka parmezanu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Al dente. Zachowujemy kilka łyżek z gotowania makaronu.
- Brukselkę myjemy. Obieramy z wierzchnich nieładnych listów i kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy mieszając 2-3 minuty. Dorzucamy brukselkę i mieszając smażymy aż brukselka zacznie mięknąć i brązowieć.
- Dorzucamy czosnek, oregano i płatki chili. Smażymy ok. 1 minuty.
- Podlewamy całość 2 łyżkami wody z gotowania makaronu. Odstawiamy z ognia.
- Na patelnię z brukselką dokładamy makaron, mieszamy dokładnie i posypujemy parmezanem, a potem natką pietruszki.
Smacznego