Kimchi ananasowe będziecie robić już zawsze. Jest cudownie słodko, ostre. Inne.

Kimchi to koreański sposób kiszenia w ostrej papryce gochugaru. Koreańskie kiszonki mają zupełnie inny wymiar. Ich smak to coś zupełnie innego od naszych, polskich kiszonek.

Klasyczne kimchi to kapusta pekińska marynowana w zalewie, której podstawą jest właśnie gochugaru. Ile koreańskich pań domu, tyle przepisów na kimchi. To tak jakby w Polsce spierać się o oryginalny bądź najlepszy przepis na bigos.

Da się jednak ustalić pewne części stałe, a w przypadku kimchi jest to właśnie goczugaru, czyli bardzo ostra papryka koreańska. Więcej o kimchi przeczytacie w artykule Kimchi bez tajemnic.

Kimchi z anansa jest absolutnie fantastyczne.

  • Przede wszystkim jego przygotowanie zajmuje ułamek tego, co musimy zrobić przygotowując klasyczne kimchi.
  • Po drugie i najważniejsze – niesamowity, ostro – słodki smak ananasowego kimchi. To jest tak zakakująco umamiczne połączenie, że po spróbowaniu pierwszego kęsa, opamiętanie często przychodzi dopiero po wyjedzeniu połowy słoika.

Jest świetnym dodatkiem do wszelkich mięsiw, szczególnie z grilla, wędlin. Bardzo pasuje również do wszelakich serów. Jeśli serwujecie deskę serów, dodatek ananasowego kimchi zrobi furorę.

Sos, zalewę do kimchi należy zmiksować. Ja tego nie zrobiłam (czyjeś wprawne oko być może wychwyci to na zdjęciach), z gapiostwa i pośpiechu, a gdy się zorientowałam, było już po wszystkim. I tak jest dobre, ale zmiksowana marynata ma przyjemniejszą do jedzenia strukturę.

Kimchi z ananasa

  • 1 ananas
  • 5 łyżek papryki gochugaru
  • 1 jabłko (obrane i pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (obrane i pokrojone)
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru (startego na tarce)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru
  1. Ananasa obrać ze skóry, a następnie odkroić miąższ od twardego środka. Ananasa kroimy na kawałki, które można chapnąć ‘na raz’.
  2. Jabłko, czosnek, imbir, sos rybny i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę razem z papryką.
  3. Zmiksowanym sosem polewamy ananasa. Dokładnie acz delikatnie mieszamy, żeby ananas ładnie pokrył się sosem. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
  4. Wkładamy do słoików. Słoik zakręcamy i chowamy do lodówki.
  5. Dobrze jest poczekać 1-2 dni, żeby smaki się przegryzły, ale to nie jest łatwe. Smacznego
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.