Makaron z sosem pomidorowym i soczewicą jest moim kolejnym (rodzinnym) triumfem zdrowego, odżywczego sosu do makaronu nad jego mięsną wersją.
Dodanie soczewicy do pomidorowego sosu zrobiło tyle dobrych rzeczy. Przede wszystkim to danie jest baaaardzo sycące. Pełnoziarnisty makaron i pomidory i soczewica zrobiły swoje (błonnik!). Można się przyjemnie najeść do syta. To uczucie będzie się z błogością utrzymywać jeszcze bardzo długo po zakończeniu uczty.
Soczewica jest jedna z podstawowych roślin strączkowych, które są niezbędne, gdy chcemy zastąpić czymś wartościowym mięso. Z resztą po prostu warto ją na stałe włączyć do swojej kuchni, bo jest bardzo odżywcza. W dietach wege to podstawa.
- Ma niski indeks glikemiczny. Z tego powodu nie powoduje gwałtownych skoków cukru i możemy łatwiej zapanować nad insuliną.
- Jest bardzo dobrym źródłem wartościowego białka. 100 g soczewicy zawiera ok. 20 g białka.
- Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B a także magnezu i żelaza.
- Soczewica zawiera kompozycję składników chroniących przed nowotworami i spowalniającymi namnażanie się komórek rakowych w organizmie.
Sos pomidorowy polecam zrobić z TEGO przepisu. Chociaż, kobiety po 40ce mają już swoje ulubione przepisy na takie sosy.
Warto zrobić większą ilość sosu pomidorowego z soczewicą i zamrozić. Wtedy wystarczy tylko ugotować świeży makaron, posypać natką pietruszki i parmezanem i mamy gotowy obiad lub kolację w oka mgnieniu.
Nie ma co narzekać na brak czasu. Czy będziecie gotować 1 szklankę soczewicy czy dwie, zajmie to tyle samo czasu. Zamrożone wartościowe dania to świetny sposób na zdrowe jedzenie. Ja mam zawsze pełną zamrażarkę podobnych rzeczy. Jeśli chcesz więcej pomysłów na to jak zaoszczędzić czas w kuchni i ogarnąć się ze zdrowym gotowaniem zerknij na TEN artykuł.
Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą
Porcja sosu na 5-6 osób
Soczewica
- ½ szklanki (125 ml) zielonej lub brązowej soczewicy, suche nasiona
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku, obrany, w całości
- 500 ml bulionu warzywnego
Sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- makaron spaghetti pełnoziarnisty 70-100 g na 1 osobę
- natka pietruszki
- parmezan
- Soczewicę gotujemy w bulionie warzywnym z czosnkiem i liściem laurowym ok. 20 minut lub do miękkości. Jak się już ugotuje to wykładamy na sitko i odstawiamy.
- Zabieramy się za sos pomidorowy: Cebule i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie) uważamy, żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzko).
- Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Sos ładnie zgęstnieje.
- W międzyczasie w dużej ilości wody z dodatkiem soli gotujemy makaron al dente.
- Ugotowaną soczewicę mieszamy z gotowym sosem.
- Na ugotowany makaron wykładamy sos i posypujemy natką pietruszki oraz parmezanem.
Smacznego