Podobnie do większości warzyw, bakłażan ma do zaoferowania wiele witamin i minerałów. Ale jest w nim coś szczególnego: nasunina.
Nasunina to antyoksydant. Zwalcza stany zapalne organizmu oraz stres oksydacyjny (sytuacja, w której wolne rodniki biorą górę nad przeciwutleniaczami i zaczynają uszkadzać nasze zdrowe komórki), ułatwia przyswajanie żelaza i oczyszcza z trujących metali takich jak merkury, arszenik czy ołów.
Nie ma też potrzeby kupowania bakłażanów organicznych, ponieważ to warzywo jest na liście tzw. “Czystej 15”. To lista warzyw, które do tego, aby wspaniale wyglądać i dobrze rosnąć nie potrzebują wsparcia dużej ilości pestycydów. A więc kupowanie bakłażana nie-organicznego jest jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia.
Dla podkręcenia dania w białko proponuję dodatek sera feta (posypać na samym końcu), dobrze jest też zjeść tę sałątkę w towarzystwie smażonego na suchej, grillowej patelni sera halloumi.
Sałatka z bakłażanów i pomidorów
Porcja na 2 osoby na kolację lub 4 na przystawkę
- 3 średnie lub duże bakłażany (około 1 – 1,5 kg)
- 4 pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 75 g oliwek Kalamata lub zielonych oliwek
- 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 3 łyżki dressingu z octem jabłkowym
- Pokrój bakłażana na średniej wielkości kawałki.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż bakłażana często mieszając, aż będzie ciemnobrązowy. Jeśli trzeba smaż partiami. Na początku smażenia wydaje się, że bakłażan pochłania dużo oleju, ale ten moment trzeba przetrzymać. Nie należy dodawać oliwy. Po pewnym czasie bakłażan ‘oddaje’ olej, zaczyna mięknąć i zmienia kolor. Smażanie bakłażana zajmuje ok. 10 minut. Spróbuj kawałek, czy ci smakuje i jest wystarczająco miękki. Jeśli tak, przełóż wszystko łyżką cedzakową na talerz.
- Do salaterki włóż pokrojone w niedużą kostkę pomidory, cebulę, czosnek, oliwki i płatki chili.
- Do tego dodaj usmażonego bakłażana (może być ciągle ciepły ale nie gorący). Wymieszaj ostrożnie, aby nie zmiażdzyć bakłażanów.
Polej 2-3 łyżkami dressingu z octem jabłkowym.
Smacznego