Szparagi i boczniaki z woka w towarzystwie awokado, a ja dodaję również ugotowaną kaszę gryczaną. Próbowałam tego zestawienia, gdy została mi kasza z poprzedniego dnia i bardzo sobie chwalę to połączenie. Ale przymusu nie ma.
Jeśli posmakowało ci risotto orkiszowe ze szparagami, to znaczy, że czujesz klimat i ten przepis też wypróbujesz.
To świetna sycąca, lekka kolacja. Przygotowanie takiego stir-fry to dosłownie kilka minut. Sezon na szparagi wykorzystuję maksymalnie i cieszę się z mojego odkrycia.
Szparagów do tego dania się nie gotuje i to jest bardzo pożądany stan. Dzięki samemu podsmażaniu są cudownie chrupiące i soczyste. Po takiej kolacji poczujecie zadowalającą błogość i podziękujecie naturze, że stworzyła tyle różnorodnych rzeczy do jedzenia, którymi możemy cieszyć nasze kubki smakowe.
Szparagi warto włączyć do menu na wiosnę. Są niskokaloryczne, pełne błonnika, wspaniale komponują się z wieloma produktami, a przygotowuje się je bardzo sprawnie.
Szparagi i boczniaki z woka z awokado
porcja na 1 osobę
- 5-6 sztuk zielonych szparagów
- pudełko boczniaków (kilka sztuk)
- pół awokado
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie – pomidorki koktajlowe, kasza gryczana ugotowana
- Rozgrzej wok, a nim olej.
- Dodaj pocięte na kawałki szparagi i smaż ok. 2 minut cały czas mieszając. Krojąc szparagi, główkę zostaw w całości.
- Dodaj pocięte w paski szparagi oraz posiekany czosnek i płatki chili. Smaż mieszając ok. 3 minut, aż boczniaki zrobią się miękkie.
- Dodaj sos sojowy i smaż jeszcze pół minuty. Jeśli dodajesz kaszę gryczaną to zrób to właśnie teraz. Razem z kaszą możesz dolać jeszcze odrobinę sosu sojowego.
- Mieszając podsmażaj 2-3 minuty.
- Podawaj z awokado. Jeśli będziesz używać pomidorków koktajlowych do potnij je na połówki i dodaj do gotowego dania. Posyp natką pietruszki.
Smacznego
Ten przepis pojawia się w moich nowych, jeszcze gorących jadłospisach, które przygotowałam na lato 2020. W tym roku dorzucam do nich e-booka „Jak schudnąć z jadłospisami dieta po 40ce, 5 kroków skutecznego odchudzania”.
Podpowiadam w nim jak się zabrać samemu za odchudzanie przez całe lato, na maksa wykorzystując gotowe jadłospisy diety po 40ce. Do tego niezładawka motywacji
4 tygodnie, co tydzień nowy zestaw dań, mnóstwo ciekawych pomysłów, ale bez siedzenia godzinami w kuchni. Kuchnia tradycyjna z nowoczesnym, zdrowym twistem. UWAGA! W jadłospisie występują jagodzianki!!!!
Jestem zainteresowana