Szparagi i boczniaki z woka w towarzystwie awokado, a ja dodaję również ugotowaną kaszę gryczaną. Próbowałam tego zestawienia, gdy została mi kasza z poprzedniego dnia i bardzo sobie chwalę to połączenie. Ale przymusu nie ma.

Jeśli posmakowało ci risotto orkiszowe ze szparagami, to znaczy, że czujesz klimat i ten przepis też wypróbujesz.

To świetna sycąca, lekka kolacja. Przygotowanie takiego stir-fry to dosłownie kilka minut. Sezon na szparagi wykorzystuję maksymalnie i cieszę się z mojego odkrycia.

Szparagów do tego dania się nie gotuje i to jest bardzo pożądany stan. Dzięki samemu podsmażaniu są cudownie chrupiące i soczyste. Po takiej kolacji poczujecie zadowalającą błogość i podziękujecie naturze, że stworzyła tyle różnorodnych rzeczy do jedzenia, którymi możemy cieszyć nasze kubki smakowe.

Szparagi warto włączyć do menu na wiosnę. Są niskokaloryczne, pełne błonnika, wspaniale komponują się z wieloma produktami, a przygotowuje się je bardzo sprawnie.

Szparagi i boczniaki z woka z awokado

porcja na 1 osobę

  • 5-6 sztuk zielonych szparagów
  • pudełko boczniaków (kilka sztuk)
  • pół awokado
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – pomidorki koktajlowe, kasza gryczana ugotowana

  1. Rozgrzej wok, a nim olej.
  2. Dodaj pocięte na kawałki szparagi i smaż ok. 2 minut cały czas mieszając. Krojąc szparagi, główkę zostaw w całości.
  3. Dodaj pocięte w paski szparagi oraz posiekany czosnek i płatki chili. Smaż mieszając ok. 3 minut, aż boczniaki zrobią się miękkie.
  4. Dodaj sos sojowy i smaż jeszcze pół minuty. Jeśli dodajesz kaszę gryczaną to zrób to właśnie teraz. Razem z kaszą możesz dolać jeszcze odrobinę sosu sojowego.
  5. Mieszając podsmażaj 2-3 minuty.
  6. Podawaj z awokado. Jeśli będziesz używać pomidorków koktajlowych do potnij je na połówki i dodaj do gotowego dania. Posyp natką pietruszki.

Smacznego

Ten przepis pojawia się w moich nowych, jeszcze gorących jadłospisach, które przygotowałam na lato 2020. W tym roku dorzucam do nich e-booka „Jak schudnąć z jadłospisami dieta po 40ce, 5 kroków skutecznego odchudzania”.

Podpowiadam w nim jak się zabrać samemu za odchudzanie przez całe lato, na maksa wykorzystując gotowe jadłospisy diety po 40ce. Do tego niezładawka motywacji

4 tygodnie, co tydzień nowy zestaw dań, mnóstwo ciekawych pomysłów, ale bez siedzenia godzinami w kuchni. Kuchnia tradycyjna z nowoczesnym, zdrowym twistem. UWAGA! W jadłospisie występują jagodzianki!!!!

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.