Piękny, piękny majowy duet. Zielone szparagi i truskawki, jak bukiet czerwonych kwiatów. Moje majowe dania są zawsze zdominowane przez szparagi. W sezonowym jedzeniu jest wszystko co najlepsze.
“Must have” dla odchudzających się. Dużo błonnika, zielonego, owocowego, trochę wytrawnie, trochę słodko. I można zjeść tyle, żeby się naprawdę nasycić.
Szparagi z truskawkami robi się szybko i przyjemnie. W czasie gotowania szparagów, myjesz i kroisz truskawki. Polewasz dressingiem i smacznego.
Słoik z dressingiem winegret mam już wcześniej wyjęty z lodówki, żeby się ogrzał do przyjemnej dla podniebienia temperatury. Zawsze mam taki słoik, żeby się łatwiej ogarnąć w kuchni. Wtedy utyskiwanie o „staniu przy garach” można włożyć między bajki.
Szparagi i truskawki w tym daniu przygotujcie sobie w bezkarnej ilości. Wyjdzie jedynie na zdrowie. Uwaga! Konsumpcja bez pieczywa please, szanujmy szparagi (i truskawki).
Szparagi z truskawkami
Porcja na 2 osoby
- pęczek zielonych szparagów
- truskawki – ilość w zasadzie dowolna, na 2 osoby to myślę, że ok. 300 g
- dressing winegret (lub inny kwaskowaty np. z octem balsamicznym)
- Szparagi gotujemy 3-4 minuty na parze lub w lekko osolonej wodzie.
- Umyte truskawki kroimy na pół.
- Gotowe szparagi kroimy na mniejsze części. Główkę szparagów zostawiamy w całości.
- Pokrojone szparagi wraz z truskawkami układamy w półmisku.
- Polewamy ulubionym sosem winegret np. z tego przepisu.
Mnóstwo pysznych przepisów pojawia się w moich nowych, jeszcze gorących jadłospisach, które przygotowałam na lato 2020. W tym roku dorzucam do nich e-booka „Jak schudnąć z jadłospisami dieta po 40ce, 5 kroków skutecznego odchudzania”.
Podpowiadam w nim jak się zabrać samemu za odchudzanie przez całe lato, na maksa wykorzystując gotowe jadłospisy diety po 40ce. Do tego niezładawka motywacji
4 tygodnie, co tydzień nowy zestaw dań, mnóstwo ciekawych pomysłów, ale bez siedzenia godzinami w kuchni. Kuchnia tradycyjna z nowoczesnym, zdrowym twistem. UWAGA! W jadłospisie występują jagodzianki!!!!