Szparagi z kaszą gryczaną to był dla mnie wybór oczywisty. Na szparagi jest sezon, kaszę gryczaną lubię i cenię.

Kasza gryczana jest bardzo zasobna w minerały (min. mangan, magnez, żelazo, fosfor), jest ich w kaszy gryczanej więcej niż w innych popularnych kaszach. Gryczana nie jest za to bogata w witaminy. Dlatego takie istotne jest, aby jeść różnorodnie. W ten sposób, intuicyjnie dbamy o dostawę do naszego organizmu wszystkiego czego nam potrzeba.

Kaszę gryczaną gotowałam bez soli, ponieważ w przepisie jest sos sojowy, z natury słony.

Dlaczego nie zatrzymałam się w kompozycji tego posiłku na kaszy gryczanej ze szparagami? Bo wtedy mam za mało białka. Białko syci. Po porcji kaszy gryczanej ze szparagami za godzinę rozglądałabym się za czymś do jedzenia. A nie o to mi chodzi.

Dodatkowo białko chroni moją masę mięśniową. To jest dla mnie ważne i powinno takie być dla każdej kobiety po 40ce.

W roli dodatku białkowego występuje więc tofu. Tofu jest produktem sojowym, dla mnie to też wybór nie przypadkowy. Produkty sojowe zawierają naturalne fitoestrogeny przypominające kobiece estrogeny.

Zbliżając się do menopauzy poziom estrogenów spada. Wprowadzenie do diety produktów sojowych pomaga zwolnić tempo tego spadku. Dawka fitoestrogenów pozwala również zapanować nad huśtawką hormonalną, która sprawia, że możemy doświadczyć tych słynnych objawów menopauzalnych. Produkty sojowe są bardzo polecane w okresie menopauzy jako swego rodzaju stabilizator.

Tofu smażyłam w sosie sojowym z dodatkiem wędzonej papryki (stąd ten kolor). Bardzo polecam też użycie ostrej papryki goczugaru zamiast wędzonej, tofu ma wtedy niesamowity smak.

Szparagi z kaszą gryczaną i tofu

Porcja dla 1 osoby

Smażone tofu

  • 100 g tofu, twardego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki lub papryki goczugaru
  • 1/3 łyżki oliwy (do smażenia)

Sos sojowy, wodę, cukier i paprykę w proszku mieszamy. Tofu kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy tofu. Smażmy z obu stron aż się lekko zezłoci. Wlewamy sos sojowy i smażymy na średnim ogniu, aż niemal cały sos zniknie (w tym czasie przewracamy tofu aby usmażyło się w sosie sojowym z obydwu stron). Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Przykrywamy, żeby zatrzymać ciepło.

Szparagi z kaszą gryczaną

  • kilka szparagów
  • 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie niepalona, ale z paloną danie jest tak samo pyszne)
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pietruszka, natka
  1. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 2 minut mieszając. Dorzucamy czosnek i szparagi, smażymy 2 minuty.
  4. Dodajemy sos sojowy i wrzucamy ugotowaną kaszę gryczaną. Mieszamy do momentu aż kasza się zagrzeje. Jeśli danie wydaje się zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody lub bulionu.
  5. Zdejmujemy z patelni. Na wierzch układamy tofu i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego

Chcesz zdrowo schudnąć? Chcesz mieć pomysły na wartościowe, przepyszne, letnie gotowanie? Sprawdź dietę śródziemnomorską dla kobiety po 40ce.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.