W tym przepisie szparagi są świetną konkurencją dla czegokolwiek, co serwujecie z grillowanym lub smażonym łososiem. Szparagi mogą być z wody lub pieczone, a łosoś jest wcześniej marynowany. Do tego cudownie słodka rukola z pomarańczą i życie jest piękne.


Szparagi z łososiem

Porcja dla 2 osób

  • ok. 400 g. surowego łososia bez skóry
  • 1 pęczek zielonych szparagów, końcówki przycięte 2-3 cm

Szparagi

  1. Z wody – zagotować osoloną wodę, wrzucić szparagi i gotować ok. 8 minut. Spróbować, czy są dobre i odcedzić. Szparagi powinny być al dente, rozgotowane stracą swój czar.
  2. Pieczone – piekarnik nagrzać do 180oC. Szparagi porządnie opłukać. Ułożyć w odpowiedniej foremce, najlepiej płaskiej, wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać niewielką ilością oliwy z oliwek. Najlepiej sprawdza się oliwa w sprayu. Zapiekać 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości szparagów. Najlepiej po 8 minutach sięgnąć po jednego szparaga i sprawdzić, czy już nam smakuje. W razie potrzeby, potrzymać trochę dłużej. Dobre upieczone szparagi są kruche, chrupiące, miękkie, ale nie rozlazłe.

Marynata do łososia

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Składniki marynaty wymieszać. Łososia ułożyć w odpowiedniej wielkości pudełku i polać marynatą. Obrócić raz czy dwa, żeby był dobrze pokryty. Schować do lodówki na minimum godzinę. Może być na noc.

  1. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu (ale nie największym), wlać oliwę i smażyć łososia po ok. 3 minuty z każdej ze stron, jeśli smażymy grube kawałki. Można też pokroić w poprzek włókien na ok 1,5 cm paski i wtedy smażymy krócej, bo porcje są cieńsze. Jeśli szparagi jeszcze nam się nie upiekły bądź nie ugotowały, przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygło.

Sałatka z rukoli i pomarańczy

  • 1 opakowanie drobnej rukoli
  • 1 duża pomarańcza
  • garść winogron
  • dressing z octem jabłkowym z tego przepisu​​
  1. ​Rukolę opłukać i osuszyć. Pomarańczę obrać i pokroić na plasterki. Winogrona przekroić na pół.
  2. Rukolę pomarańczę i winogrona delikatnie wymieszać.
  3. Polać kilkoma łyżkami dressingu

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.