W tym przepisie szparagi są świetną konkurencją dla czegokolwiek, co serwujecie z grillowanym lub smażonym łososiem. Szparagi mogą być z wody lub pieczone, a łosoś jest wcześniej marynowany. Do tego cudownie słodka rukola z pomarańczą i życie jest piękne.
Szparagi z łososiem
Porcja dla 2 osób
- ok. 400 g. surowego łososia bez skóry
- 1 pęczek zielonych szparagów, końcówki przycięte 2-3 cm
Szparagi
- Z wody – zagotować osoloną wodę, wrzucić szparagi i gotować ok. 8 minut. Spróbować, czy są dobre i odcedzić. Szparagi powinny być al dente, rozgotowane stracą swój czar.
- Pieczone – piekarnik nagrzać do 180oC. Szparagi porządnie opłukać. Ułożyć w odpowiedniej foremce, najlepiej płaskiej, wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać niewielką ilością oliwy z oliwek. Najlepiej sprawdza się oliwa w sprayu. Zapiekać 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości szparagów. Najlepiej po 8 minutach sięgnąć po jednego szparaga i sprawdzić, czy już nam smakuje. W razie potrzeby, potrzymać trochę dłużej. Dobre upieczone szparagi są kruche, chrupiące, miękkie, ale nie rozlazłe.
Marynata do łososia
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Składniki marynaty wymieszać. Łososia ułożyć w odpowiedniej wielkości pudełku i polać marynatą. Obrócić raz czy dwa, żeby był dobrze pokryty. Schować do lodówki na minimum godzinę. Może być na noc.
- Rozgrzać patelnię na dużym ogniu (ale nie największym), wlać oliwę i smażyć łososia po ok. 3 minuty z każdej ze stron, jeśli smażymy grube kawałki. Można też pokroić w poprzek włókien na ok 1,5 cm paski i wtedy smażymy krócej, bo porcje są cieńsze. Jeśli szparagi jeszcze nam się nie upiekły bądź nie ugotowały, przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygło.
Sałatka z rukoli i pomarańczy
- 1 opakowanie drobnej rukoli
- 1 duża pomarańcza
- garść winogron
- dressing z octem jabłkowym z tego przepisu
- Rukolę opłukać i osuszyć. Pomarańczę obrać i pokroić na plasterki. Winogrona przekroić na pół.
- Rukolę pomarańczę i winogrona delikatnie wymieszać.
- Polać kilkoma łyżkami dressingu
Smacznego