Warto upolować dobrego łososia. Jest doskonałym źródłem kwasów omega 3 i to tych najcenniejszych DHA i EPA. Kwasy omega 3 wspaniale działają na nasz mózg, serce, stawy i ogólny stan zdrowia. To tak zwane dobre tłuszcze.
Tego łososia jemy w stanie surowym, więc musicie być absolutnie pewni, że ryba jest świeża.
Tatar z łososia
Porcja na 2 osoby jako sałatka, lub 4 jako przystawka
- 200 g. świeżego łososia bez skóry
- 1 łyżka kaparów, opłukanych, osuszonych i drobno posiekanych
- 1 mała szalotka, albo biała cebulka, drobniutko posiekana
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- Łososia pokroić w poprzeczne paski, a następnie drobno posiekać. Jak to na tatara.
- W zamykanym pudełku do przechowywania żywności, wymieszać łososia z pozostałymi składnikami. Spróbować i sprawdzić na słoność (przepis jest bez soli ze względu na kapary), ewentualnie doprawić solą.
- Pudełko zamknąć i schować do lodówki. Tatar powinien się schłodzić przynajmniej pół godziny.
Przepis z niewielkimi zmianami, z książki Diana Henry A Change Of Appetite