Miso to fermentacyjny hit z Japonii. Soję często z dodatkami zbóż czy nasion, fermentuje się miesiącami a bywa, że i latami. Istnieją setki odmian miso. Wszystkie odmiany łączy to, że pasta miso jest bardzo zdrowa. Zupę miso Japończycy jedzą codziennie, a to najzdrowszy i najbardziej długowieczny naród świata.

Gotowanie z miso nie jest trudne, tylko kupcie dobrą pastę. Bez chemicznych dodatków i z soi nie modyfikowanej genetycznie. To nie jest wielkie polowanie. Szanujące się sklepy ze zdrową lub orientalną żywnością sprowadzają właśnie taką pastę miso. Dostępna jest w różnych kolorach, proponuję zacząć od jaśniejszej, żółtej. Ma delikatny smak.

W procesie fermentacji pasty miso mnożą się szczepy dobrych bakterii, które wspaniale działają na nasz układ odpornościowy i trawienny, szczególnie łagodząc problemy jelitowe. Naukowcy twierdzą, że regularne jedzenie miso to profilaktyka przeciw rakowi. Znajdziemy w niej również miedź (minerał potrzebny kościom i zszarganym nerwom), mangan (dba o gęstość kości i równowagę hormonalną), witaminę K (krzepliwość krwi i kości) i cynk (hormony, odporność, trawienie).

Tradycyjnie pastę miso dodaje się do dashi (wywar z glonów morskich i ryb lub owoców morza). Ja polecam dodanie miso do wywaru z warzyw albo mięsnego. Można też wykorzystać wywar z zupy kolagenowej. Wtedy zdejmujemy warstwę tłuszczu, która zastygła na wierzchu jak smalec i dorabiamy wodą. Na 1 część wywaru kolagenowego, 1 część wody. W gotowaniu z pastą miso trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie dotyczącej wszelkich produktów fermentowanych – są wrażliwe na wysoką temperaturę. Dlatego pastę miso dodajemy do zupy na talerz, kiedy temperatura jest jedzeniowa.

Dobór warzyw to zupełna dowolność. Jeśli nie macie pod ręką tego co w przepisie, można wykorzystać groszek zielony mrożony, kukurydzę mrożoną, szpinak, kalafior, fasolkę szparagową, posiekane w cienkie plasterki pieczarki albo grzyby shitake. Nie warto jednak rezygnować z wykończenia zupy dymką i sezamem. Pięknie się komponują ze smakiem miso.

Warzywna zupa miso

Porcja na 1 osobę

  • 4 łyżki wazowe rosołu lub wywaru warzywnego (zupa kolagenowa, jeśli ktoś chce użyć, po rozcieńczeniu z wodą przegotowaną 1:1)
  • 1 mała marchewka
  • groszek cukrowy – garstka, bardzo polecam jest cudownie chrupki
  • brokuł – kilka różyczek
  • kapusta bok choy lub szpinak – kilka listków
  • 1 cebulka dymka, część biała i zielona
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • kiełki dowolne – opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki pasty miso – od takiej ilości proponuję zacząć, jeśli nie powaliło was na kolana, dodajcie troszkę więcej
  1. Marchew obrać i pokroić na plasterki. Brokuł podzielić na malutkie różyczki i opłukać razem z groszkiem.
  2. Dymkę posiekać.
  3. Rosół doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mały.
  4. Wrzucić marchew i gotować 1 minutę.
  5. Dodać groszek i brokuł i gotować 1-2 minuty.
  6. Zdjąć z ognia i przelać zupę do głębokiej miski. Dodać dymkę, sezam i kiełki.
  7. Jeśli zupa już nadaje się do jedzenia, wmieszać delikatnie pastę miso, aż do rozpuszczenia.

Smacznego. Przydadzą się pałeczki do wyjadania warzyw, ale łyżką tez można sobie poradzić.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.