Powoli pieczona, mięciutka, pyszna. Normalne jedzenie to nie tylko zielone koktajle i sałatki. Jest miejsce na wszystko. Zamiast zamawiać kebaba albo hamburgera z sieciówki, zróbcie sobie taką kanapkę z powoli pieczonym mięsem. Pewnie, że to nie jest fit, ale nie zawsze musi takie być. Kiedy mamy okazje świętować i cieszyć się dobrym towarzystwem, uczcijmy to super jedzeniem. Na tym to w dużej mierze polega. Na co dzień zdrowy umiar i ruch, a uczty od święta.### Nikomu to nie zaszkodzi. Jeśli jednak ktoś się aktualnie odchudza, no to raczej trzeba to danie odłożyć na później. 

Do przyrządzenia tego specjału potrzebujemy niewiele. Łopatka wieprzowa, przyprawy i cebula. Natarcie mięsa potrwa chwilę, a reszta to dłuuuugie pieczenie w niskiej temperaturze. Sos barbecue, kupujemy gotowy. Bardzo polecam to danie, kiedy spodziewacie się gości, nawet większej ilości i nie chcecie od południa stać przy kuchni. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześnie wstawić pieczeń do piekarnika i wszystko robi się samo. Do tego, świeże mięciutkie bułeczki (najlepiej pełnoziarniste) albo tortille i zestaw surówek, kiszonek oraz marynat.

Zbędne wtedy będą przystawki, a i o deserze nikt się nie zająknie.


Wieprzowina rozpływająca się w ustach

  • 1.5 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 cebule

Przyprawy:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub przyprawy chilli
  • 2-3 cebule pokrojone w bardzo grube krążki, w poprzek cebuli
  • Gotowy, dobry sos barbecue zbutelki
  1. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na noc.
  2. Piekarnik nastawiamy na 140oC.
  3. Na dnie naczynia do pieczenia układamy cebulę, pokrojoną w grube krążki, na całej powierzchni. Robimy takie drugie dno z cebuli.
  4. Na to kładziemy mięso, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
  5. Pieczemy 6-7 godzin w temp. 140 o C. Po 6 godzinach, można już sprawdzać, czy jest super miękkie.
  6. Wyjmujemy na głęboki talerz. Rozdzielamy włókna widelcem. Powinny się rozpadać.
  7. Naczynie do pieczenia ustawiamy na ogniu. Dolewamy butelkę sosu barbecue oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy doprowadzając go zagotowania. Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy z ognia i przelewamy sos do sosjerki.
  8. Kawałki wieprzowiny układamy w bułce, podlewamy sosem i zajadamy z surówkami.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.