Powoli pieczona, mięciutka, pyszna. Normalne jedzenie to nie tylko zielone koktajle i sałatki. Jest miejsce na wszystko. Zamiast zamawiać kebaba albo hamburgera z sieciówki, zróbcie sobie taką kanapkę z powoli pieczonym mięsem. Pewnie, że to nie jest fit, ale nie zawsze musi takie być. Kiedy mamy okazje świętować i cieszyć się dobrym towarzystwem, uczcijmy to super jedzeniem. Na tym to w dużej mierze polega. Na co dzień zdrowy umiar i ruch, a uczty od święta.### Nikomu to nie zaszkodzi. Jeśli jednak ktoś się aktualnie odchudza, no to raczej trzeba to danie odłożyć na później.
Do przyrządzenia tego specjału potrzebujemy niewiele. Łopatka wieprzowa, przyprawy i cebula. Natarcie mięsa potrwa chwilę, a reszta to dłuuuugie pieczenie w niskiej temperaturze. Sos barbecue, kupujemy gotowy. Bardzo polecam to danie, kiedy spodziewacie się gości, nawet większej ilości i nie chcecie od południa stać przy kuchni. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześnie wstawić pieczeń do piekarnika i wszystko robi się samo. Do tego, świeże mięciutkie bułeczki (najlepiej pełnoziarniste) albo tortille i zestaw surówek, kiszonek oraz marynat.
Zbędne wtedy będą przystawki, a i o deserze nikt się nie zająknie.
Wieprzowina rozpływająca się w ustach
- 1.5 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 cebule
Przyprawy:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub przyprawy chilli
- 2-3 cebule pokrojone w bardzo grube krążki, w poprzek cebuli
- Gotowy, dobry sos barbecue zbutelki
- Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na noc.
- Piekarnik nastawiamy na 140oC.
- Na dnie naczynia do pieczenia układamy cebulę, pokrojoną w grube krążki, na całej powierzchni. Robimy takie drugie dno z cebuli.
- Na to kładziemy mięso, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 6-7 godzin w temp. 140 o C. Po 6 godzinach, można już sprawdzać, czy jest super miękkie.
- Wyjmujemy na głęboki talerz. Rozdzielamy włókna widelcem. Powinny się rozpadać.
- Naczynie do pieczenia ustawiamy na ogniu. Dolewamy butelkę sosu barbecue oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy doprowadzając go zagotowania. Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy z ognia i przelewamy sos do sosjerki.
- Kawałki wieprzowiny układamy w bułce, podlewamy sosem i zajadamy z surówkami.