Czas na buraczany zakwas do wigilijnego barszczu. Zakwas musi postać i nabrać mocy, więc zwlekać nie warto. Dodatki tradycyjnie: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek. Często w przepisach można znaleźć skórkę razowego chleba, żeby wzmocnić fermentację. Ja dodaję 2 łyżki soku z ogórków kiszonych, bo chleb bardzo często pleśnieje i psuje całą robotę. Można też i bez soku i bez chleba, ale nastawić trzeba nie czekając na ostatnią chwilę.

​Barszcz wigilijny na swoim zakwasie jest wspaniały. A jeśli zapomnicie go użyć, proszę zakwas buraczany wypić. To wspaniałe oczyszczenie po świątecznym przejedzeniu. Tak, czy inaczej – przyda się.

Zakwas na barszcz czerwony

  • 1 kg buraków
  • 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku, obranych
  • ​1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków
  1. Do ostudzonej wody dodać sól i wymieszać.
  2. Buraki obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja.
  3. Dodać resztę składników. Buraki i inne składniki nie powinny wystawać nad powierzchnię wody. Można na wierzch włożyć jakiś mały szklany talerzyk, żeby ‘przydusić’ buraki na dnie. Zapobiegnie to złapaniu pleśni.
  4. Słój przykryć ściereczką i założyć gumkę.
  5. Odstawić na 5-7 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Zaglądać i sprawdzać czy wszystkie składniki przykrywa woda.
  6. Po tym czasie przecedzić do butelki i schować do lodówki. Trzymać do świąt.

Powodzenia

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.