Ziemniaki Hasselback to szwedzki pomysł, który liczy sobie ponad 200 lat. Zdecydowanie dla miłośników pyrów. Specjalny sposób krojenia a potem pieczenia ziemniaków to właśnie cała ciekawostka tej potrawy.

Do ziemniaków Hasselback warto postarać o w miarę równej wielkości ziemniaki, żeby były wypieczone w podobnym czasie.

Bardzo polecam do tych ziemniaków aksamitny kefir lub jogurt miętowo-szpinakowy. Do kubeczka naturalnego jogurtu drobno siekamy ok. ½ garści szpinaku i liście z 1-2 gałązek mięty. Lekko oprószamy solą i pieprzem. Jest naprawdę wyśmienity z ziemniakami Hasselback, cudownie orzeźwia. Jogurt miętowo-szpinakowy to również mój ulubiony dodatek do frytek z batatów pieczonych w piekarniku.

Jeśli popijesz ziemniaki jogurtem naturalnym skyr, zdecydowanie podkręcisz ilość białka. Możesz użyć naturalnego skyru na potrzeby wymienionego wyżej jogurtu miętowo-szpinakowego.

Ziemniaki Hasselback

Porcja na 4-5 osób

  • 1 kg ziemniaków (ok. 8-10 sztuk),
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku, w łupinach
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  1. Piekarnik nagrzewamy do 220 oC. Rozmaryn drobno siekamy. Czosnek w łupinach lekko rozgniatamy.
  2. Ziemniaków nie obieramy tylko porządnie szorujemy pod wodą i osuszamy.
  3. Czas na krojenie ziemniaków. I tu zaczyna się zabawa. Potrzebny będzie ostry nóż. Ziemniaki nacinamy równo w poprzek, w cieniutkie paseczki, takie 2-3 milimetry uważając, aby nie przeciąć ziemniaka na pół. I tak precyzyjnie tniemy wszystkie ziemniaki.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego z przykrywką wlewamy 1 łyżkę oliwy. Układamy wszystkie ziemniaki nacięciami do góry. Polewamy pozostałą częścią oliwy. Solimy. Układamy między nimi czosnek. Zakrywamy pokrywkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
  5. Po tym czasie (nie wyłączając piekarnika) wyjmujemy naczynie, zdejmujemy pokrywkę, na każdym ziemniaku układamy odrobinę masła, posypujemy rozmarynem i … przewracamy je do góry nogami, a właściwie do dołu rozcięciami. Ostrożnie, za pomocą sztućców przewracamy jednego ziemniaka po drugim.
  6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut pod przykrywką.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.