Ziemniaki Hasselback to szwedzki pomysł, który liczy sobie ponad 200 lat. Zdecydowanie dla miłośników pyrów. Specjalny sposób krojenia a potem pieczenia ziemniaków to właśnie cała ciekawostka tej potrawy.
Do ziemniaków Hasselback warto postarać o w miarę równej wielkości ziemniaki, żeby były wypieczone w podobnym czasie.
Bardzo polecam do tych ziemniaków aksamitny kefir lub jogurt miętowo-szpinakowy. Do kubeczka naturalnego jogurtu drobno siekamy ok. ½ garści szpinaku i liście z 1-2 gałązek mięty. Lekko oprószamy solą i pieprzem. Jest naprawdę wyśmienity z ziemniakami Hasselback, cudownie orzeźwia. Jogurt miętowo-szpinakowy to również mój ulubiony dodatek do frytek z batatów pieczonych w piekarniku.
Jeśli popijesz ziemniaki jogurtem naturalnym skyr, zdecydowanie podkręcisz ilość białka. Możesz użyć naturalnego skyru na potrzeby wymienionego wyżej jogurtu miętowo-szpinakowego.


Ziemniaki Hasselback
Porcja na 4-5 osób
- 1 kg ziemniaków (ok. 8-10 sztuk),
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżka masła
- 5 ząbków czosnku, w łupinach
- gałązka świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- Piekarnik nagrzewamy do 220 oC. Rozmaryn drobno siekamy. Czosnek w łupinach lekko rozgniatamy.
- Ziemniaków nie obieramy tylko porządnie szorujemy pod wodą i osuszamy.
- Czas na krojenie ziemniaków. I tu zaczyna się zabawa. Potrzebny będzie ostry nóż. Ziemniaki nacinamy równo w poprzek, w cieniutkie paseczki, takie 2-3 milimetry uważając, aby nie przeciąć ziemniaka na pół. I tak precyzyjnie tniemy wszystkie ziemniaki.
- Na dno naczynia żaroodpornego z przykrywką wlewamy 1 łyżkę oliwy. Układamy wszystkie ziemniaki nacięciami do góry. Polewamy pozostałą częścią oliwy. Solimy. Układamy między nimi czosnek. Zakrywamy pokrywkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
- Po tym czasie (nie wyłączając piekarnika) wyjmujemy naczynie, zdejmujemy pokrywkę, na każdym ziemniaku układamy odrobinę masła, posypujemy rozmarynem i … przewracamy je do góry nogami, a właściwie do dołu rozcięciami. Ostrożnie, za pomocą sztućców przewracamy jednego ziemniaka po drugim.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut pod przykrywką.
Smacznego