Nauczyłam się takiego podawania ziemniaków z kuchni indyjskiej. Oczywiście w dalekowschodniej kuchni nie używa się do tego typu potraw czarnuszki tylko czarne ziarna gorczycy (mustard seeds). Ja do ziemniaków wolę naszą czarnuszkę. Pięknie pachnie i nie daje takiego duszącego aromatu jak smażona gorczyca.
Do tego przepisu można wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie tzw. „wczorajsze”.
Ziemniaki niesłusznie dorobiły się opinii jedzenia, które tuczy. Tymczasem w polskiej kuchni tuczące jest to co z ziemniakami jemy (duże ilości mięsa, głównie smażonego) oraz to czym polewamy nasze ziemniaki (tłuszcz po smażeniu kotletów).
- Jeden ugotowany ziemniak średniej wielkości (85 g) ma 60 kcal. Dla porównania połówka awokado to ok. 118 kcal, bułka pszenna (80g) to 218 kcal.
- Ziemniaki wygrywają w rankingu potraw najbardziej sycących. Uczucie miłego napełnienia po zjedzeniu ziemniaków sprawia, że dużo później zaczniemy rozglądać się za kolejnym posiłkiem.
I pamiętajmy, że nikt nie tyje od jedzenia jakiegokolwiek pojedynczego produktu. I odwrotnie. Nie schudniemy rezygnując z jedzenia pojedynczej rzeczy. Odchudzanie – niezależnie od diety – zawsze opiera się na deficycie kalorycznym.
Bardzo polecam takie smażone ziemniaki. Moja rekomendacja idzie jednak w parze z kefirem albo jogurtem lub maślanką. W takim towarzystwie zyskamy więcej białka i wapń, którego kobiety po 40ce mają zwykle niedobór. Gwarantuję, że poziom nasycenia po takim zestawie będzie optymalny.
Ziemniaki podsmażane z czarnuszką i chili
Porcja na 2 osoby
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki nasion kminu
- ½ łyżeczki nasion czarnuszki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 zielona papryczka chili, z nasionami (w wersji ‘bardzo ostro’ będą 2 papryczki)
- 6-8 listków curry
- natka pietruszki lub kolendry
- Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy i kroimy na spore kawałki, takie na 1 kęs.
- Papryczkę chili drobno siekamy, podobnie imbir.
- Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kminek i czarnuszkę. Smażymy mieszając kilka sekund. Dorzucamy papryczkę chili, imbir i podsmażamy przez ok. 20 sekund mieszając.
- Dorzucamy liście curry, kurkumę i ziemniaki. Mieszamy dokładnie, aby ziemniaki ładnie pokryły się przyprawami. Smażymy 2-3 minuty mieszając jedynie od czasu do czasu, tak aby ziemniaki troszkę się przysmażyły.
- Zdejmujemy z ognia i serwujemy posypane natką pietruszki lub kolendry. Do popicia obowiązkowo szklanka kefiru lub jogurtu.
The form you have selected does not exist.