Nauczyłam się takiego podawania ziemniaków z kuchni indyjskiej. Oczywiście w dalekowschodniej kuchni nie używa się do tego typu potraw czarnuszki tylko czarne ziarna gorczycy (mustard seeds). Ja do ziemniaków wolę naszą czarnuszkę. Pięknie pachnie i nie daje takiego duszącego aromatu jak smażona gorczyca.

Do tego przepisu można wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie tzw. „wczorajsze”.

Ziemniaki niesłusznie dorobiły się opinii jedzenia, które tuczy. Tymczasem w polskiej kuchni tuczące jest to co z ziemniakami jemy (duże ilości mięsa, głównie smażonego) oraz to czym polewamy nasze ziemniaki (tłuszcz po smażeniu kotletów).

  • Jeden ugotowany ziemniak średniej wielkości (85 g) ma 60 kcal. Dla porównania połówka awokado to ok. 118 kcal, bułka pszenna (80g) to 218 kcal.
  • Ziemniaki wygrywają w rankingu potraw najbardziej sycących. Uczucie miłego napełnienia po zjedzeniu ziemniaków sprawia, że dużo później zaczniemy rozglądać się za kolejnym posiłkiem.

I pamiętajmy, że nikt nie tyje od jedzenia jakiegokolwiek pojedynczego produktu. I odwrotnie. Nie schudniemy rezygnując z jedzenia pojedynczej rzeczy. Odchudzanie – niezależnie od diety – zawsze opiera się na deficycie kalorycznym.

Bardzo polecam takie smażone ziemniaki. Moja rekomendacja idzie jednak w parze z kefirem albo jogurtem lub maślanką. W takim towarzystwie zyskamy więcej białka i wapń, którego kobiety po 40ce mają zwykle niedobór. Gwarantuję, że poziom nasycenia po takim zestawie będzie optymalny.

Ziemniaki podsmażane z czarnuszką i chili

Porcja na 2 osoby

  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • ½ łyżeczki nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 zielona papryczka chili, z nasionami (w wersji ‘bardzo ostro’ będą 2 papryczki)
  • 6-8 listków curry
  • natka pietruszki lub kolendry
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy i kroimy na spore kawałki, takie na 1 kęs.
  2. Papryczkę chili drobno siekamy, podobnie imbir.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kminek i czarnuszkę. Smażymy mieszając kilka sekund. Dorzucamy papryczkę chili, imbir i podsmażamy przez ok. 20 sekund mieszając.
  4. Dorzucamy liście curry, kurkumę i ziemniaki. Mieszamy dokładnie, aby ziemniaki ładnie pokryły się przyprawami. Smażymy 2-3 minuty mieszając jedynie od czasu do czasu, tak aby ziemniaki troszkę się przysmażyły.
  5. Zdejmujemy z ognia i serwujemy posypane natką pietruszki lub kolendry. Do popicia obowiązkowo szklanka kefiru lub jogurtu.

The form you have selected does not exist.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.