Złota owsianka jest złocista dzięki kurkumie. A z gruszkami, bo jesienią smakuje idalnie. I wszystko razem pycha. Kurkuma dla zdrowotności a gruszka dla cudownej przyjemności. Potrzebujecie gruszkę soczystą, dojrzałą i słodką. Taką, która za dzień, dwa będzie już za miękka, żeby z przyjemnością się w nią wgryźć.

Kurkumę dodaję do czegoś właściwie codziennie. Ma wybitne właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i wspomagające odporność. Jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem. To ważne, żebyśmy sobie dogadzali jedzeniem, które pomoże walczyć z wolnymi rodnikami, które niszczą nasze zdrowe komórki. Te same wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia widoczne na naszych pięknych buziach.

Kurkuma jednakowoż to przyprawa, więc nie da jej się zjeść zbyt dużo na raz (chętnym odradzam). Sukces tego typu produktów tkwi w regularnym stosowaniu a nie przywaleniu jedną dużą dawką. Trochę jak z antybiotykami. Nie bierzemy całego opakowania na raz, prawda? Także dziewczyny, podsypujcie, gdzie się da.

Kurkuma aby uwolnić swoje działąnie potrzebuje towarzystwa tłuszczu (kurkumina jest rozpuszalna w tłuszczach) i pieprzu (pieprz pomaga w absorpcjo kurkuminy).

Próbowałam gotować owsiankę z mlekiem sojowym, ale to nie był mój smak. Może inne mleka roślinne sprawdzą się lepiej. Chciałam tez dodać zdrowego oleju lnianego bezpośrednio przed spożyciem i był to duży błąd. Olej lniany w połączeniu z kurkumą dał bardzo nieprzyjemny rybi posmak.

Ostatecznie wersja na zwykłym krowim mleku i dodatku masła zwyciężyła. I te gruszzzzzki. Pycha.

Złota owsianka z gruszkami

  • 1 łyżeczka masła
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 200 ml mleka krowiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 gruszka
  1. W rondelku rozpuścić masło, dodać kurkumę i szybko zamieszać.
  2. Wsypać płatki owsiane, pieprz i wlać mleko.
  3. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 6 minut. Płatki powinny ładnie nasiąknąć. Całość będzie gęstawa. Świetnie sprawdza się do owsianek garnek do gotowania mleka.
  4. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i pokrojoną gruszką.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.