Przepis na miso jest banalnie prosty. Bierzecie katsuobushi i robicie dashi. Potem dodajecie trochę pasty miso i resztę składników. Gotowe. To mój ulubiony, najłatwiejszy sposób na podanie łososia. Bez pieczenia, bez smażenia, tylko wrzucamy kawałki ryby pod koniec gotowania.

Serio. Chociaż japońska zupa miso ma kilka cudownie tajemniczo brzmiących składników, to jej przygotowanie jest o niebo prostsze od naszego rosołu.

Zupę miso robi się na wywarze z suszonych ryb. Wywar z katsuobushi to dashi. Dashi można przygotować na dwa sposoby. Jeden jest łatwiejszy, drugi trochę bardziej pracochłonny. Ja wybrałam i zawsze wybieram łatwiejszy. O nim będę tu pisać.

Suszone płatki ryb, katsuobushi (ok. 2 garści) gotuje się w 1 litrze wody przez 2-3 minuty, potem odcedza. W ten sposób otrzymujemy dashi. I koniec! To jest właśnie rosołek po japońsku.

Jeśli nie macie pod ręką katsuobushi, można skorzystać z gotowego wywaru dashi sprzedawanego w butelkach. Rzadko, ale korzystam i z tego rozwiązania. Wtedy dodaję kilka łyżek dashi do lekkiego bulionu drobiowego (rozcieńczonego wodą). To nie jest japoński sposób, tylko nadwiślański booster i cieszę się, że tego tekstu nie przeczyta żaden żywy Japończyk. Mimo tej profanacji zupa miso na lekkim rosołku jest pyszna.

Do zupy miso konieczna jest … pasta miso, z fermentowanej soi. Zwykle używam żółtej. Katsuobushi, czyli płatki z suszonych ryb (bonito flakes), dashi i pastę miso dostaniemy bez problemu w sklepach z azjatycką żywnością.

Do zupy miso nie wkłada się wiele, tylko niewiele. W typowo japońskim stylu. Niemal zawsze znajdzie się w niej tofu. Ja nie jestem wielbicielką tofu więc w moich domowych zupach miso pojawiają się rzeczy różne, ale tofu nie. Natomiast jeśli komuś tofu nie wadzi, to bardzo polecam.

Zupa miso z łososiem

4 porcje

  • 1 litr wywaru, czyli dashi
  • 2 czubate łyżki żółtej pasty miso
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 cebulki dymki – tylko białe części, pokrojone na cieniutkie plasterki
  • Łosoś surowy pokrojony – kawałek niewielki, wielkości dłoni maksymalnie
  • 1 łyżka sezamu
  1. Wywar dashi można przygotować z katsuobushi albo dodając dashi z butelki. Opis w tekście wyżej.
  2. Wywar podgrzewamy i dodajemy pastę miso. Roztrzepujemy trzepaczką, żeby się ładnie rozpuściła. Pilnujemy, żeby NIE doprowadzić do wrzenia.
  3. Kiedy pasta miso się rozpuści wrzucamy łososia. Podgrzewamy 1-2 minuty.
  4. Zdejmujemy z ognia i nakładamy do głębokich misek.
  5. Do każdej miski wrzucamy trochę szpinaku, dymki i posypujemy sezamem.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.