Zupa soczewicowa z pomidorami to gęsta potrawka. Gotuję ją bardzo często, bo jest świetną bazą do najróżniejszych dodatków. To świetny pomysł, aby w diecie po 40ce bardzo szybko przygotować wartościowy posiłek.
Można ją ugotować w większej ilości i zamrozić na później.
Jeśli macie ochotę na lekki obiad czy kolację do zupy soczewicowej z pomidorami wystarczy pod koniec gotowania (2-3 minuty max.) wrzucić:
- Posiekane brokuły (u mnie na zdjęciu chińskie brokuły z długimi łodygami i sporą ilością liści). Brokuły jadam kilka razy w tygodniu ze względu na premenopauzę, dbam o swoje estrogeny, dlatego szukam smakowitych sposobów na brokuły. W tym zestawieniu jest pysznie.
- Posiekany szpinak lub jarmuż (pokrojony jarmuż dobrze jest sparzyć wcześniej wrzątkiem), nadają się też liście buraka i botwinki.
- Świetnie się sprawdzi łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego – najlepiej nałożyć pesto na wierzch zupy, nie należy mieszać tylko podjadać zahaczając co jakiś czas łyżką o zielone pesto.
- Rukola z miętą – można je posiekać (nie gotować) i posypać nimi szczodrze zupę.
Jeśli chcecie skomponować bardziej obfity posiłek, bogaty w białko (bardzo polecam dbanie o białko po 40ce, w premenopauzie), wtedy polecam:
- Dodaj do zupy krewetki, kawałek ryby (każda się nadaje). Porcja dla kobiety to ilość wielkości wnętrza dłoni. Gotowanie w ten sposób krewetek czy ryby jest bardzo zdrowe. Na to szczodra łyżka natki pietruszki lub kolendry.
- Tofu – to dla wege miłośników, ale nie tylko. Często dodaję tofu do tej zupy, kiedy planuję danie wegańskie.
- Feta (prawdziwa feta, a nie ser „typu feta”) jest świetnym dodatkiem białka. Trzeba ją pokruszyć na talerzu, nie gotować. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z brokułem.
- Jogurt grecki – można go doprawić solą i pieprzem, wkroić świeżego ogórka, posypać koperkiem i mamy świetny dodatek białkowy. Jogurt zajadamy łyżką obok zupy, nie wlewamy go do talerza.
To danie jest przykładem łatwego, ale świetnie zbilansowanego dania. Jest dużo warzyw, zdrowe tłuszcze i białko. Wartościowe jedzenie wcale nie jest wymagające.


Zupa soczewicowa z pomidorami – idealna baza do wszystkiego
3 porcje
- 50 g czerwonej soczewicy
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- gałązka liści curry – opcjonalne, ale warto
- sól, pieprz
Dodatki: brokuły, szpinak, jarmuż, feta, krewetki, dowolna ryba, tofu, kolendra, natka pietruszki.
- Czosnek i cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Soczewicę przepłukać na sitku.
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając ok. 3 minut. Dorzucić czosnek, smażyć ok. 1 minuty. Dodać wszystkie przyprawy oraz liście curry.
- Dodać pomidory, wymieszać i smażyć 5 minut. Dorzucić soczewicę, wymieszać i wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut, aż soczewica ładnie się rozpadnie. Doprawić solą i pieprzem w razie konieczności (pamiętajcie, że buliony z kostki są słone więc lepiej spróbować potrawki przed jej doprawieniem solą).
Smacznego