Tom Yum to bardzo popularna tajska zupa. Dzięki trawie cytrynowej i liściom limety ma charakterystyczny cytrynowy zapach i wspaniały słodko-kwaskowaty smak. Tego smaku nie da się opisać. Zupę Tom Yum trzeba zjeść w różnych miejscach, żeby dowiedzieć o co chodzi w tym smaku.

Zupa Tom Yum z mojego przepisu jest idealnie ostra (dla mnie). Jej ostrość nie wyciska łez z oczu, nie zakłóca pozostałych smaków, ale jest wyczuwalna. Tom Yum fantastycznie rozgrzewa.

Zupe Tom Yum zwykle robi się z krewetkami i bardzo często z mleczkiem kokosowym. Z mleczka kokosowego rezygnuję w Tom Yum, bo zagłusza cały smak i za bardzo przypomina curry. Krewetki zastąpiłam tofu bo szukam inspiracji dla siebie i swoich podopiecznych, żeby urozmaicić dietę w dania bez mięsa.

Tofu w tej zupie ginie smakowo. Generalnie jak wiecie tofu nie powala smakiem na nogi (chyba, że z rozpaczy) ale tutaj zupełnie nie przeszkadza. Smak zupy jest na tyle intensywny, że obecność tofu po pierwsze nie zniechęca, a po drugie jest bardzo wartościowych pożywnym dodatkiem. Zupa jest na wywarze warzywnym więc tofu wzbogaca ją o białko.

Dodatkowo warto włączyć produkty sojowe w diecie kobiety 40 ce ze względu na fitoestrogeny, czyli roślinne odpowiedniki estrogenów, które po 40ce galopują w dół, nieuchronnie prowadząc nas w stronę menopauzy. I menopauzy oczywiście nie unikniemy, ale dodając estrogeny roślinne do naszej diety możemy złagodzić nieprzyjemne skutki menopauzy i zrównoważyć estrogenowe spadki.

Jeśli macie dostęp do sklepu z azjatycką żywnością bardzo polecam kupić taki zestaw do Tom Yum: trawa cytrynowa, liście limety kaffir, galangal i papryczka chili. Najczęściej znajdziecie ten zestaw w zamrażarce. Ja zwykle kupuję kilka na zapas. Jeśli zestaw do Tom Yum jest w waszej okolicy nieosiągalny, to w ostateczności można wykorzystać gotowe pasty Tom Yum (podobne do past curry). Te pasty są niestety naładowane wieloma niezdrowymi dodatkami, ale też bez przesady, nikt nie jada w Polsce Tom Yum 4 razy w tygodniu (chyba że się mylę).

Jeśi lubicie azjatyckie klimaty, może wam również posmakować zupa curry z ciecierzycą.

Zupa Tom Yum z tofu

Przepis na 4 porcje

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 720 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • zestaw do zupy Tom Yum: 2 kawałki trawy cytrynowej, kilka plastrów galangalu, spora ilość liście limety kaffir, 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść grzybów shitake (można śmiało zamienić na pieczarki lub boczniaki)
  • 450 g tofu, twardego (nie ‘silk’ bo rozpadnie się w zupie)
  • 150 g pomidorków koktajlowych (do podania po ugotowaniu zupy)
  • natka pietruszki lub kolendry
  1. Trawę cytrynowo lekko rozbijamy końcem noża, wtedy uwolni więcej aromatów do naszej zupy.
  2. Czosnek i imbir siekamy bardzo drobno. Jak komuś się chce to można ubić w moździerzu.
  3. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ok 1 minuty. Następnie dorzucamy czosnek i imbir, pastę curry i smażymy ok. 2 minut. Wrzucamy zestaw do zupy Tom Yum i smażymy mieszając kolejną minutę.
  4. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy wszystko, lekko ugniatając pomidory, żeby potem nie było w zupie z byt dużych kawałków. Smażymy 1-2 minuty.
  5. Wlewamy bulion warzywny i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy grzyby i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy 15 minut.
  6. Wyjmujemy z zupy trawę cytrynową, liście limety oraz galangal. Dodajemy sok z cytryny oraz tofu. Na małym ogniu gotujemy 2 minuty.
  7. Serwujemy posypane natką kolendry lub pietruszki. Do zupy wkładamy kilka połówek pokrojonych pomidorków.

Smacznego

The form you have selected does not exist.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.