W fasolce mung jest wiele wartościowych składników, które mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego pomaga wzmocnić odporność i zwalczać szkodliwe bakterie, wirusy, przeziębienia czy wysypki. Dokarmia pożyteczne bakterie w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nasz organizm wchłania więcej składników odżywczych.

Fasolka mung jest najlżej strawną z rodziny fasolowatych (nie trzeba jej nawet namaczać przed gotowaniem). Szczególnie podkreśla się dużą zawartość protein i błonnika. Jeśli do tej pory wydawało ci się, że fasole nie są dla ciebie z powodu efektów ubocznych, spróbuj tego dania. To gęsta zupa gotowana z tradycyjnymi indyjskimi przyprawami, bardzo rozgrzewająca.

Spróbuj też innej zimowo-jesiennej, rozgrzewającej zupy – zupa dyniowa z soczewicą i tyminakiem

Zupa z fasolki mung

  • 4​łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (można użyć kminku, ale smak się trochę różni)
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez pestek (pominąć, jeśli ktoś nie lubi ostrego jedzenia)
  • 5-6 dużych dojrzałych pomidorów (można użyć z puszki, ale puszkowe zawsze są trochę kwaskowate, a świeże nadają tej potrawie przyjemną słodycz)
  • 1 łyżka imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżka mielonej kolendry /coriander (można dodać jeszcze jedną jak ktoś bardzo lubi)
  • 1 łyżeczka kurkumy (turmeric)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 szklanek wody (można podlać bulionem, albo rosołkiem)
  • 100 g. fasolki mung
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z 1-2 cytryn
  • garść świeżej kolendry lub pietruszki do posypania
  1. Pomidory pokroić w średnią kostkę.
  2. Fasolę porządnie opłukać.
  3. W garnku, albo na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kminek. Smażyć na dużym ogniu ok. 1 minuty (nie dłużej), dodać czosnek i posiekaną papryczkę chilli i podsmażyć kolejną minutę.
  4. Zmniejszyć ogień na średni.
  5. Dodać pokrojone pomidory i wymieszać.
  6. Dodać imbir, kolendrę, kurkumę oraz sól. Gotować bez przykrywki 3-4 minuty, mieszając.
  7. Wlać 4 szklanki wody lub bulionu i wsypać fasolkę mung. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. W tym czasie mieszać wymieszać kilka razy. Jeśli potrwa wydaje nam się zbyt gęsta, można dolewać trochę wody.
  8. Kiedy fasolka jest już miękka tak jak lubimy, wlać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z cytryny.
  9. Zieleniną posypać na talerzu.

Smacznego

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.