Nie da się niczym zastąpić smaku pieczonej papryki, zresztą nie warto, bo to największa zaleta tej zupy. Tym razem użyłam batatów, czyli czerwonych ziemniaków, ale z powodzeniem robię ją też z białymi ziemniakami.

Kolorowa papryka i pomarańczowe bataty naładują nas karoteinowo. Zmarszczki, przebarwienia z przedew wszystkim dobry wzrok – to głównie w tych obszarach, na naszą korzyść działąją karotenoidy. Warto mieć z tyłu głowy takie rzeczy. Katonedoidy królują jesienno-zimowej żywności. Natura pięknie to wszyzstko urządziła. Chcesz powstrzymać zmarszczki i mieć dobry wzrok? Postaw na karotenoidy – w tym artykule rozpisuję się trochę szerzej na temat zalet karotenoidów. 

Jeśli chcecie ją zaserwować również dzieciom, polecam zrezygnować z płatków chilli, na rzecz słodkiej papryki w proszku. MOżna na zrobić na dobrej jakości kostce rosołowej lub na lekkim rosole indyczo-kurczakowym.

Bogactwo kolorów, smaków i witamin w tej zupie jest takie, że grzech nie zrobić. Pasują do pełnoziarniste krakersy pszenno – żytnie.

Zupa z pieczonej papryki

Porcja na 4 osoby

  • ok. 6 dużych, mięsistych czerwonych papryk
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1-2 średnie bataty albo 3 -4 ziemniaki białe
  • cebula, pokrojona w kosteczkę
  • czosnek, posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pory, biała część, pokrojony w plasterki
  • 700 – 1000 ml bulionu lub rosołu (to zależy jak bardzo kremową lubicie zupę)
  • sól, pieprz
  • do posypania: uprażone pestki dyni, słonecznika albo orzechy nerkowca (również uprażone, na patelni), bazylia lub rozmaryn
  1. Oczyszczone z nasion papryki ułożyć na blasze i piec ok. 1 godziny, aż trochę się przypalą. Zostawić do przestygnięcia i obrać ze skórek. Ja nie obieram tego z aptekarską dokładnością.
  2. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę przez ok. 4 minuty, aż zmięknie i zacznie nabierać złotego koloru. Dodać wtedy pora i czosnek. Podsmażać kolejne 3-4 minuty, mieszając, aż zmięknie.
  3. Wrzucić marchewkę i ziemniaki. Wymieszać i wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut.
  4. Dodać pieczoną, obraną paprykę i gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Zupę zmiksować. I tutaj pełna dowolność. Jest pyszna zarówno wtedy, gdy robimy z niej gładki krem, jak również wtedy, gdy zostawiamy trochę różnych kawałków warzyw.
  6. Bardzo polecam posypanie orzechami prażonymi na suchej patelni nerkowca, albo pestkami dyni. A do tego może być jeszcze łyżeczka posiekanego rozmarynu albo bazylii.

Smacznego

The form you have selected does not exist.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.