Oto co zrobić z wczorajszą kasza gryczaną – smażoną kaszę z warzywami. To wersja popularnego smażonego ryżu z warzywami (stir-fry) tylko, że z kaszą gryczaną. Z kaszą gryczaną jest zdrowiej i ciekawiej. I swojsko.###
Kasza gryczana jest najpopularniejsza jako towarzyszka mięsnych gulaszy a zasługuje na więcej. Ma dużo błonnika, sporo białka, bogactwo unikalnych antyutleniaczy, magnez i żelazo. To tak z grubsza, bo jest tego więcej.
Zawsze nastawiam trochę więcej kaszy gryczanej, żeby była „wczorajsza” do tego typu dań. Aha i kolejna zaleta. Z "wczorajszą" kaszą to danie robi się 15 minut. Mnie to kusi.
Kasza gryczana – stir-fry ze szpinakiem, porem i papryką
2 porcje
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej – ok. 8 łyżek
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 1 czosnek
- 1 średni por (biała część)
- 2 garści szpinaku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- Liście pietruszki
- szczypiorek
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Z papryczki chili usuń pestki i drobniutko posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z papryczką.
- Pora przekrój wzdłuż na pół, a potem w plasterki.
- Czerwoną paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Na woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć papryczkę chili i czosnek i smaż cały czas mieszając, na małym ogniu, ok. 1 minuty.
- Wbij jajka, rozprowadź na patelni jak naleśniki i smaż do chwili aż się zetną. Zbierz i odsuń je na bok woka lub zdejmij na osobny talerzyk. Pokrój na niedbałe kawałki.
- Dodaj pora i paprykę czerwoną. Podsmażaj około 3 minut często mieszając. Dodaj szpinak i smaż około 2 minut mieszając.
- Dodaj kaszę gryczaną, jajka i wymieszaj wszystko smażąc cały czas na niedużym ogniu.
- Dodaj sos sojowy i podsmażaj jeszcze chwilę.
- Dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie trzeba.
- Posyp szczypiorkiem i szczodrze pietruszką.
Smacznego