W zupe kolagenową trzeba wierzyć, żeby ją pić. Napisałam więcej o jej wadach i zaletach w artykule “Zupa kolagenowa, czy faktycznie działa?”. To moje refleksje na podstawie najnowszych badań na ten temat i własnych wniosków na jej temat.

Podstawą tego wywaru są dobrej jakości kości. Co się z nich wygotuje, będziemy później pić, bo zupę kolagenową się popija a nie zawala makaronem jak nasz rodzimy rosół.

Wywar będzie esencjonalny i (po przestudzeniu) galaretowaty jeśli będziemy go odpowiednio długo gotować. Aby zwiększyć smakowitosc zupy kolagenowej warto kości przez gotowaniem podpiec w tem. 200 C przez 45 minut. Ale to nie jest warunek konieczny.

Zupa kolagenowa, czyli ‘bone broth’ lub wywar z kości

  • kości wołowe tzw. „marrow bones”, czyli grube, ze szpikiem w środku, 2 kg.
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, seler, por
  • czosnek 4 ząbki, nieobrane
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • rozmaryn, tymianek
  • sól
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  1. Kości umyć. Włoszczyznę oskrobać i też umyć. Wszystko włożyć do dużego garnka ok. 5-6 litrów. Zalać wodą.
  2. Dodać ziele, listek, rozmaryn, tymianek i ocet jabłkowy.
  3. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Usunąć pianę, czyli tzw. szumowiny.
  4. Gotowanie.
  • Dla celów leczniczych tj., aby pomóc sobie w problemach z wrażliwym jelitem czy żołądkiem, należy gotować bardzo długo na maleńkim ogniu 8-12 godzin. To nie musi być gotowanie jednym ciągiem. Można rozłożyć na 2-3 dni.
  • Jeśli chcemy mieć dobry, bogaty rosół czy bulion do podlewania różnych potraw np. risotto, wystarczą 3-4 godziny, również na małym ogniu.

5. Ugotowany wywar przecedzamy.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.